Ciljev je veliko, a pri številnih je sodstvo odvisno od drugih dejavnikov, je zatrdil Masleša. Foto: BoBo
Ciljev je veliko, a pri številnih je sodstvo odvisno od drugih dejavnikov, je zatrdil Masleša. Foto: BoBo
Masleša ob začetku sodnega leta

V primerjavi z letom 2012 se je število nerešenih zadev zmanjšalo za desetino, za 12,7 odstotka pa so se zmanjšali sodni zaostanki, je na tiskovni konferenci statistiko sodnega leta 2013 predstavljal prvi mož vrhovnega sodišča.

Sodni zaostanki pri pomembnejših zadevah so se zmanjšali za 19,3 odstotka.

Lani so sodišča rešila več zadev, kot so jih prejela (1,065 milijona zadev je bilo rešenih, prejetih pa je bilo 1,035 milijona).

Rešitev več kot novih zadev
Povprečni pričakovani čas rešitve zadeve ostaja enak, pri 3,6 meseca. Pri pomembnejših zadevah se je zmanjšal s 7,6 na 7,2 meseca.

Masleša tako meni, da bo sodstvu cilje, ki jih je to podpisalo v zavezi z vlado, uspelo doseči. Pri tem je opozoril, da ni vse odvisno od sodstva. Izpostavil je pomanjkanje sredstev in dotok zadev, ki niso načrtovane.

Marinko: Največ težav na delovnih sodiščih
Po trditvah generalnega sekretarja vrhovnega sodišča Janka Marinka imajo izmed sodišč trenutno največje težave delovna sodišča, in sicer tudi na račun spreminjanja plačnega sistema, ki lahko s seboj potegne množico tožb. Gledano po področjih, pa je največ težav pri izvršilnih postopkih. "To je daleč najbolj problematično področje, ki ga še ne obvladujemo," je dejal.

Razlog za to po njegovih besedah tiči v samem izvršilnem postopku, ki strankam daje številne možnosti za zavlačevanje. Marinko zato opozarja, da je na tem področju potrebna temeljita prenova zakonodaje.



Masleša ob začetku sodnega leta