Predsednika obeh držav sta se sešla med polčasom nogometne tekme v Mariboru. Foto:
Predsednika obeh držav sta se sešla med polčasom nogometne tekme v Mariboru. Foto:
Danilo Türk, Dmitrij Medvedjev in Pavel Gantar
Medvedjev v "sendviču" med Türkom in Gantarjem. Foto: EPA
Franc Kangler in Roman Abramovič
Veselje župana Mribora Franca Kanglerja in žalost ruskega milijarderja Romana Abramoviča ob zmagi slovenskega Davida proti ruskemu Goljatu. Foto: Reuters

Dmitrij Medvedjev, ki je v Slovenijo dopotoval iz Švedske okoli 20. ure, si je v družbi gostitelja, slovenskega predsednika Danila Türka, v Ljudskem vrtu ogledal drugo tekmo dodatnih kvalifikacij, ki je odločala o potniku na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriški republiki. Na tekmi v Mariboru je bil tudi ruski milijarder Roman Abramovič.

Ob polčasu sta predsednika odšla na dvostranski pogovor v sejno sobo stadiona Ljudski vrt. V sproščenem ozračju sta na kratko ocenila potek tekme in se strinjala, da je prvi polčas potekal v pravi športni atmosferi.

Odnosi med državama dobri
Predsednik Türk je odnose med državama ocenil kot zelo dobre. Dodal je, da se tudi odnosi in pogajanja o novem sporazumu med EU-jem in Rusijo razvijajo v pravi smeri, za kar si je Slovenija uspešno prizadevala že med predsedovanjem evropski povezavi. Slovenski predsednik je izrazil tudi zadovoljstvo nad podpisom sporazuma o sodelovanju pri gradnji plinovoda Južni tok.

Tudi Medvedjev je pozitivno ocenil odnose med državama. Vrh EU-Rusija, s katerega je dopotoval v Maribor, je označil kot dobro nadaljevanje pozitivnih dosežkov iz časa slovenskega predsedovanja EU-ju. Poudaril je, da plinovod Južni tok odnose med državama postavlja na novo raven. Zavzel se je tudi za harmoničen razvoj na vseh drugih področjih sodelovanja, zlasti na gospodarskem področju.

Izmenjava povabil za obisk
Medvedjev je Türka povabil na uradni obisk v Rusijo in tudi sam z veseljem sprejel vabilo Türka za uradni obisk Slovenije.

Poostreno varovanje za Medvedjeva
Zaradi prihoda ruskega predsednika, tretje najbolj varovane osebe na svetu, je bilo varovanje na stadionu močno poostreno. Za varnost visokega gosta je skrbelo rekordno število ljudi; okoli 230 varnostnikov, več kot 100 policistov, posebne enote in ruska varnostna služba. Medvedjev bo Slovenijo zapustil takoj po tekmi.

Abramovič je priletel s svojim letalom
Ruski multimilijarder Roman Abramovič, lastnik nogometnega kluba Chelsea, je na mariborsko letališče priletel s svojim boeingom.

Na tekmi slovenski politični vrh
Z Medvedjevom, Türkom in Pahorjem so tekmo skupaj gledali še predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, minister za finance Franc Križanič in minister za promet Patrick Vlačič.