Požar v Kemisu je odprl številna vprašanja, povezana z onesnaževanjem. Foto: BoBo
Požar v Kemisu je odprl številna vprašanja, povezana z onesnaževanjem. Foto: BoBo

Kriminalisti in forenziki nadaljujejo iskanje vzroka požara, v podjetju Kemis pa pospravljanje in čiščenje. Čeprav vodilni danes niso dajali izjav, smo neuradno izvedeli, da naj bi svoje obratovanje nadaljevali tudi v prihodnje. Ne nazadnje je to največje podjetje, ki zbira nevarne odpadke, ki jih ustvarijo gospodinjstva.

Pred mesecem dni smo posneli zbiralno akcijo nevarnih odpadkov na Vrhniki. Dvakrat letno jo organizirajo, ko podjetje Kemis zbere in odpelje odpadke gospodinjstev. Ljudje so množično prinašali odpadna olja, baterije, zdravila, barve, čistila, razpršila … V dveh urah so zbrali več kot dve toni nevarnih odpadkov samo iz gospodinjstev. V Kemisu so jih nato presortirali in kar osemdeset odstotkov odpeljali na sežig v tujino. Zbirali so tudi žarnice, v katerih je večinoma živo srebro.

Župan: Mi tako podjetje potrebujemo
V Kemisu, ki je hčerinsko podjetje Gorenja, je 45 zaposlenih, ki te dni čistijo in pospravljajo. Vodilni so se danes zavili v molk, smo pa neuradno izvedeli, da odpuščanj ne načrtujejo. V enem letu naj bi podjetje popolnoma okrevalo. Župan Vrhnike Stojan Jakin je ob tem dejal, da imamo vsi doma nevarne odpadke, ki jih mora nekdo prevzeti, zato "v tem trenutku mi tako podjetje rabimo."

Kemis so zgradili l. 2009, pet let zatem, ko so Ljubljansko barje zaščitili z Naturo 2000. A občina in država se na zaščiteno območje, ki leži tik ob podjetju, očitno nista ozirali. Leta 2008 je Kemis pridobil gradbeno dovoljenje, 2011 uporabno, okoljevarstveno pa šele pred štirimi leti.

Na občinskem svetu vprašanja županom
Občinski svet se je sešel na redni seji, kjer so svetniki napovedali, da bodo župana soočili z vprašanji glede onesnaženja po požaru v Kemisu. Civilna iniciativa pa je napovedala tožbo proti državi in občini zaradi umestitve tega podjetja v lokalno okolje. Na Vrhniki tudi poteka zbiranje podpisov proti nadaljevanju obratovanja Kemisa - do zdaj so jih zbrali okoli 500. Za soboto pa je napovedan miren protestni shod na Vrhniki.

Onesnaževanja ne smemo podcenjevati
Na Vrhniki izredna seja o kemičnem obratu
Zrak v okolici Kemisa ni več onesnažen
Onesnaževanja ne smemo podcenjevati
Na Vrhniki izredna seja o kemičnem obratu
Zrak v okolici Kemisa ni več onesnažen