Vojaki so vložili 657 tožb, ker jim na misijah ni bil zagotovljen en prost dan tedensko. Foto: Slovenska vojska Foto:
Vojaki so vložili 657 tožb, ker jim na misijah ni bil zagotovljen en prost dan tedensko. Foto: Slovenska vojska Foto:

Večina tujih vojakov ve, da je delo na misiji drugo stanje, kjer se počitka ne da izvesti.

Miloš Bizjak, državni sekretar ministrstva za obrambo
Tarča z Vido Petrovčič.
Tarča z Vido Petrovčič.

Vojaki, podčastniki in častniki so od leta 2011 po vrnitvi iz dobro plačanih misij vložili 657 tožb, ker jim nadrejeni na misijah (večinoma v Afganistanu in na Kosovu) niso omogočili prostega dneva na teden, kot to določa delovnopravna zakonodaja. "Težko si predstavljam, da bo vojak v bazi v Afganistanu en dan popolnoma prost, ker je stanje tako, da morajo biti vedno pripravljeni, odškodnine ocenjuje državni sekretar ministrstva za obrambo Miloš Bizjak, ki pojasnjuje, da tudi druge države po njegovih informacijah tega ne počnejo.
Operacije že prilagajajo počitku
Zaradi izgubljenih tožb se operacije naše vojske že prilagajajo počitku, saj poskušajo organizirati delo tako, da omogočajo pripadnikom proste dneve, kjer je le mogoče. V vojski je bilo od leta 2011 vloženih 657 tožb zaradi prostega dneva v mednarodnih operacijah in misijah, rešenih je 317. Vseh podatkov na Morsu niso zbrali, podali so samo oceno izplačil za letos, ko je šlo za odškodnine za počitek približno 950.000 evrov (v ta znesek so vključene tudi sodne in zunajsodne poravnave). Najvišji izplačan znesek leta 2016 je bil 7.350 evrov (neto znesek in obresti). V povprečju so bila za leto 2016 izplačila v višini 2.500 evrov za posameznika na misiji.
Zaradi sodnih zamud, proceduralnih kršitev in napak, neokretnosti pravobranilstva, ujetosti v pravosodne labirinte in zgrešenih političnih odločitev se iz javne blagajne plačujejo milijonske odškodnine: podjetnikom, Cerkvi, izbrisanim, varčevalcem. Kaj nam to pove o pravni državi, učinkovitosti pravosodja, odgovornosti sodstva? V Tarči v četrtek ob 20. uri na TV SLO 1 z Vido Petrovčič.


Z vsako misijo nove tožbe

Znesek se bo gotovo vsaj podvojil, saj je že od zdaj vloženih tožb nerešenih še 340, sproti pa z novimi napotitvami na misije nastajajo nove nezakonitosti, velik del vojakov lahko toži tudi za že opravljene misije v preteklosti. "Z novim zakonom - upam, da bo sprejet do maja - bomo to anomalijo odpravili, kar pa ne pomeni, da nam ne bo treba plačevati odškodnin za nazaj - za petletno obdobje,” pojasnjuje Bizjak. "V tujini takih težav nimajo, ker vojakom na misiji z višjo plačo kompenzirajo tudi ta hendikep. Večina tujih vojakov ve, da je delo na misiji drugo stanje, kjer se počitka ne da izvesti,” sklene Bizjak.

Sindikat: "Prost dan proti izgorelosti"
Ministrstvo predlaga sistemsko spremembo, po kateri bi vojak počitek izkoristili v mesecih po vrnitvi v domovino, vendar sindikat ministrstva za obrambo (SMO) opozarja, da takšna rešitev ni najboljša. "Kot sindikat si prizadevamo, da ne pride do izgorelosti na misijah. Ta prosti dan v tednu je namenjen prav temu, zato velja ne samo za vojake, temveč za vse zaposlene v Sloveniji,” pojasnjuje sekretar SMO-ja Marjan Lah. Po njegovih besedah je edina mogoča rešitev povečanje pripadnikov na misiji, kar pomeni, da bi jih del lahko koristil prost dan enkrat tedensko, kot to predvideva slovenska zakonodaja.

Višje plače na misijah ne vključujejo prostih dni
Pripadniki Slovenske vojske bodo sicer tožbe nadaljevali vse do sistemske rešitve. Kar pomeni, da si država prav z vsako novo napotitvijo pripadnikov v tujino nakoplje nove tožbe. Kljub višjim plačam na misiji vanje ni všteta kompenzacija za počitek, zato jo bo morala država zagotoviti drugače ali še naprej vračati denar vojakom zaradi odškodninskih tožb po vrnitvi v domovino.

Večina tujih vojakov ve, da je delo na misiji drugo stanje, kjer se počitka ne da izvesti.

Miloš Bizjak, državni sekretar ministrstva za obrambo