Ministrstvo za obrambo namerava odprodati 40 tankov. Foto: BoBo
Ministrstvo za obrambo namerava odprodati 40 tankov. Foto: BoBo
Mors je na dražbi prodal 23.725 kosov orožja v vrednosti 1,826.688 evrov. Foto: BoBo

Ministrstvo za obrambo nadaljuje odprodajo starega odsluženega orožja in druge vojaške opreme, med katerimi se najdejo tako stare uniforme in čelade kot tudi singapurske puške Sar 80, s katerimi se je Slovenija oborožila pred osamosvojitvijo. Na prodaj bo tudi zapuščina JLA, ki je ostala v Sloveniji po osamosvojitvi, med drugim tudi 10 tankov M84 in 30 tankov T55S. Prav omenjeni tanki so še ena precej neslavnih slovenskih poosamosvojitvenih orožarskih zgodb.

Več kot 52 milijonov za prenovo tankov
Leta 1993 se je Mors odločil za prenovo 45 tankov T-55, ki so v Sloveniji ostali po odhodu JLA. Za prenovo se je sprva odločil nekdanji obrambni minister Janez Janša, vendar je dokončno odločitev leta 1995 sprejel njegov naslednik Jelko Kacin. Obnova, ki je stala več kot 52 milijonov evrov, je potekala v sodelovanju z izraelskimi podjetji vse do leta 2001, ko je bilo prenovljenih 30 tankov.

Nato so pet let stali v hangarjih v Mariboru. Po prvotnih načrtih naj bi jih uporabljali do leta 2015, vendar so jih leta 2006 umaknili iz "aktivne " uporabe in "konzervirali". Zdaj bodo na prodaj najboljšemu ponudniku. Preprodajalci rabljenih vojaških vozil stare tanke T-55, glede na cene, objavljene na spletu, ponujajo zbiralcem od nekaj deset tisoč evrov navzgor, odvisno od ohranjenosti in povpraševanja.

"Pri nakupu lahko sodelujejo gospodarske družbe in podjetniki, ki izpolnjujejo posebne pogoje za promet z orožjem po zakonu o orožju, za kar morajo predložiti dovoljenje za opravljanje dejavnosti ministra, pristojnega za notranje zadeve, in izpolnjevati pogoje, ki jih zahteva prodajalec (npr. potrdilo o plačanih davkih in prispevkih …)," o tem, kateri so zahtevani pogoji za nakup odsluženega orožja, pravijo na Morsu.

Več kot dvomilijonski izkupiček
Mors je sicer na račun odprodaje odslužene opreme in orožja v lanskem letu zaslužil več kot dva milijona evrov, ki naj bi jih sicer porabili za nakup opreme za usmerjanje letalske podpore, opreme za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev in terenskih vojaških kombiniranih vozil ter prenovo letališča Cerklje.

Lani je Mors z odprodajo "premičnin" zaslužil 142.000 evrov. Med drugim je prodal 700 kosov orožja in 131 kosov trajno onesposobljenega orožja, 17 motornih vozil in pet počitniških prikolic, neformacijsko opremo Slovenske vojske ter tudi 12 armiranobetonskih protioklepnih ovir.

Mors pa je letos že odprodal 59 motornih vozil v skupni vrednosti 53.880 evrov, dva mostopolagalca v vrednosti 7.210 evrov in 23.725 kosov orožja v vrednosti 1,826.688 evrov.

Staro orožje odpeljali v Avstrijo
Tega je kupilo avstrijsko podjetje Limex, ki se ukvarja s predelavo orožja, ki ga trajno onesposobijo ali predelajo iz vojaškega v civilno oz. iz avtomatskega v polavtomatsko. Mors bo konec maja ponovno poskušal prodati odsluženo orožje, kjer si glede na izklicne cene osmih sklopov orožja obeta izkupiček okoli 1,4 milijona evrov.

"Prodaja stare opreme, orožja in vozil je odvisna od veliko dejavnikov, in sicer trenutnih razmer na trgu, splošnega stanja sredstev, prodajne cene idr. Iz navedenih razlogov ni mogoče napovedati uspešnosti prodaje," glede pričakovanega izkupička od prodaje opreme, orožja in vozil še pravijo na obrambnem ministrstvu.