Minister naj bi počasi že okreval. Foto: BoBo
Minister naj bi počasi že okreval. Foto: BoBo

Minister Dejan Židan je bil zaradi suma nalezljive bolezni po obisku zdravnika v soboto hospitaliziran v UKC Maribor, na oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Odkrili so mu nalezljivo bolezen hepatitis A in ga tudi ustrezno zdravstveno oskrbeli, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, v UKC-ju pričakujejo hitro okrevanje, odpust iz bolnišnice in vrnitev na delovno mesto. O spremembah delovnih obveznosti oz. spremembi udeležbe ministra na napovedanih dogodkih bodo iz kabineta ministra sporočili pozneje.

Hepatitis A je virusno obolenje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa A. Bolniki se najpogosteje okužijo z okuženo vodo ali hrano, kot so školjke, solata, sokovi, mleko. Zdravil, ki bi zdravila hepatitis A, ni. Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za potovanje v dežele, kjer so neurejene sanitarno-higienske razmere (Afrika, Bližnji in Daljni vzhod, Indija, Azija, južna in srednja Amerika), je navedeno na spletnem mestu Slovenskega zdravniškega društva.