Poslanki in poslancu so policisti posegli v poslansko imuniteto, protestira Möderndorfer. Foto: BoBo
Poslanki in poslancu so policisti posegli v poslansko imuniteto, protestira Möderndorfer. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine ZaAB-ja Jani Möderndorfer je v pismu predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu najprej spomnil, da so v torek v prostore parlamenta vstopili kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Poslanki in predsednici ZaAB-ja Alenki Bratušek, ki jo sumijo kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja zaradi pridobitve nepremoženjske koristi v primeru samokandidature za evropsko komisarko, so zasegli zapise dokumentov in elektronskih sporočil.

Poseg v poslansko imuniteto?
Pri tem pa so po mnenju ZaAB-ja posegli v njeno poslansko imuniteto. "Po našem mnenju ustava ne razlikuje med predkazenskim in kazenskim postopkom. Kar pomeni, da poslanska imuniteta varuje poslanca tudi v predkazenskem postopku, in sicer pred ukrepi, ki jih odrejajo oziroma izvajajo preiskovalni sodnik, državni tožilec in policija," so prepričani.

Nošenje strelnega orožja
Nedopustno se poslancem ZaAB-ja zdi tudi, da so lahko policisti, ki so opravili preiskavo, vstopili v DZ oboroženi s strelnim orožjem. "Kot veste, pravila o hišnem redu v DZ-ju jasno in nedvoumno določajo, da je v prostore DZ-ja prepovedano vnašati strelno in drugo orožje. [...] Nošenje strelnega orožja v prostorih DZ-ja je dovoljeno le pripadnikom enote za varovanje med opravljanjem službe," je zapisal Möderndorfer, ki je sicer prepričan, da Bratuškova ni predstavljala grožnje policistom.

S preiskavo je bilo obema z Bratuškovo prav tako onemogočeno delo v DZ-ju, saj so policisti zaprli njegovo pisarno in prostor poslanske skupine, česar odredba sploh ni določala. "Zato sem preiskavo zavrnil. Policisti so mi kljub temu še naprej onemogočali vstop v pisarno," pojasnjuje Möderndorfer.

Zato se v poslanski skupini ZaAB-ja sprašujejo, koga dejansko varuje enota za varovanje, ki skrbi za varnost v DZ-ju, saj se je "povsem podredila navodilom policistov, ki so opravljali preiskavo in celo namesto njih do njihovega prihoda varovala pisarne, kjer so bile kasneje opravljene preiskave".

Brglezu Möderndorfer očita še, da ga o preiskavi ni obvestil, čeprav naj bi njega NPU obvestil o predvidenem vstopu v DZ.

Brglez pismo še preučuje
Od Brgleza v ZaAB-ju pričakujejo sprejetje "ustreznih ukrepov", poleg tega pa tudi, "da bomo zaradi zavarovanja avtonomije in integritete DZ-ja in poslanske funkcije opravili resno diskusijo o institutu poslanske imunitete in dopustnih posegih vanjo". Brglez se danes na pismo še ne bo odzval, saj ga je ravno prejel in ga mora natančno preučiti in preveriti zadeve, so za STA povedali v njegovem kabinetu.