Mors bo nakup raztegnil čez naslednja tri leta. Foto: BoBo
Mors bo nakup raztegnil čez naslednja tri leta. Foto: BoBo

Ministrstvo namerava kupiti do štiri komplete brezpilotnih letal, s pripadajočimi storitvami in nadomestnimi deli, je razvidno iz danes objavljenega javnega naročila. Z izbranim ponudnikom bo ministrstvo (Mors) sklenil triletni okvirni sporazum za nakup brezpilotnih letal in v tem času naročal komplete glede na razpoložljivost denarja.

Po sklenitvi okvirnega sporazuma bo Mors predvidoma naročil vsaj en komplet brezpilotnih letal mini, prvega že med decembrom letos in oktobrom 2016, plačilo zanj pa bo rezervirano v proračunu za prihodnje leto. Druge komplete pa bodo naročili glede na dejanske potrebe in finančne možnosti.

Cena enega kompleta se giblje okoli 400.000 evrov, sestavljajo pa ga trije letalniki, zemeljska nadzorna postaja, lansirni sistem, prenosni videosprejemnik z napajanjem, rezervno orodje in pribor ter nadomestni deli.

Ponudniki lahko ponudbe pošljejo do 4. maja, javno odpiranje ponudb pa bo dan pozneje. Na ministrstvu bodo izbrali najugodnejšega ponudnika, postopek izbire pa bo potekal s pogajanji.

Nakup kot zaveza Natu
Na ministrstvu za obrambo so izvedbo omenjenega javnega naročila že napovedali, saj gre za eno od zavez Slovenije Natu. Robotski letalniki bodo namenjeni opazovanju prostora na taktični ravni, v pomoč pa naj bi bili tudi v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Predvideni nakup brezpilotnikov je že naletel tudi na nekaj kritik, minister za obrambo Janko Veber pa je načrtovani nakup opreme opravičeval tudi s prihranki, ki jih taka oprema prinaša. Poleg brezpilotnih letal na Morsu trenutno poteka tudi postopek nakupa 272 vozil. Na javni razpis, objavljen januarja, je prispelo pet ponudb, prejete ponudbe zdaj pregledujejo.