Streljanje s protioklepnim orožjem spike bodo vojaki vadili na Počku. Foto: MMC RTV SLO
Streljanje s protioklepnim orožjem spike bodo vojaki vadili na Počku. Foto: MMC RTV SLO
Prostorski načrt za vadišče Poček
Na ministrstvu za obrambo so poudarili, da območja vadišča Poček in strelišča Bač, ki je bilo načrtovano v osnutku državnega prostorskega načrta (DPN), ne bodo povečali. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za obrambo (Mors) so za STA pojasnili, da so mnenje civilne družbe vzeli resno, ključnim vprašanjem, izpostavljenim na javnih obravnavah, pa posvetili posebno pozornost, zato so tudi sprejeli kompromisne rešitve glede vojaškega vadišča. Med drugim so poudarili, da območij vadišča Poček in strelišča Bač ne bodo povečali, čeprav je bilo to načrtovano v osnutku državnega prostorskega načrta (DPN).

Za omenjeni območji tudi ni predvideno topniško streljanje, to "najvišjo obliko praktičnega usposabljanja" bodo po besedah Morsa opravljali v tujini. V predlogu DPN-ja prav tako ne bo območja izključno namenjenega streljanju s protioklepnim orožjem spike, ampak bodo te vaje izvajali na Počku.

"Prometa ne bodo ovirali"
Na Morsu še navajajo, da v predlogu DPN-ja ne bodo načrtovali območja za usposabljanje odmetavanja nebojnega tovora iz zraka na območju Počka, ampak na rezervni lokaciji na strelišču Bač, kjer bodo streljanje organizirali in izvajali tako, da ne bo oviran promet na cesti na Mašun.

Povezovalni cesti iz strelišča Bač na vadišče Poček in iz Vojašnice Pivka na strelišče Bač bosta po novem potekali po krajši različici, zapiranje z zapornicami pa bodo načrtovali izključno na nevarnih območjih vadišča Poček in strelišča Bač, so še zatrdili.

"DNP skladen s predpisi"
Predlog DPN-ja bo skladen s predpisi in z izdelanimi strokovnimi podlagami za varstvo okolja ter z dodatkom za varovana območja. Posebna pozornost pa bo namenjena načrtovanju ustreznih in potrebnih ukrepov varovanja okolja ter monitoringa v času gradnje in obratovanja prostorskih ureditev.

"Vlada ni upoštevala želja civilne iniciative"
V Civilni iniciativi "Pivška kotlina brez streljanja" menijo, da vlada ni upoštevala njihovih zahtev, saj so od ministrstva za obrambo zahtevali ukinitev poligonov Bač in Poček ter takojšnjo ustavitev postopka sprejemanja DPN-ja, so poročale Primorske novice.

Ministrstvo za okolje bo v skladu z dogovorom na srečanju ministrice za obrambo Ljubice Jelušič z župani okoliških občin, predvidoma konec avgusta sklicalo sestanek, na katerem naj bi predstavnikom občin predstavili rešitve, ki se načrtujejo v predlogu DNP-ja.