Mramor je zelo vesel, da v torek v Bruselj ne bo prišel praznih rok. Foto: BoBo
Mramor je zelo vesel, da v torek v Bruselj ne bo prišel praznih rok. Foto: BoBo

Sprejetje zakona po Mramorjevih besedah pomeni, da bodo javne finance omogočile perspektivo za mlade in na drugi strani socialno varnost na dolgi rok za nas vse.

Obenem je bil zelo vesel, ker smo bili po njegovih besedah do zdaj edina država, ki še ni prenesla na to pravilo vezanih smernic in fiskalnega pakta v svoj pravni red, zato bo v torek, ko bo svet finančnih ministrov EU-ja, zdaj lahko "mirnega srca odšel na sejo in povedal, da smo mi tudi to naredili". Opozorila glede tega so bila, kot pravi, tako resna, da so se pred evropskim sodiščem že začeli postopki zaradi neprenosa teh smernic.

Pojasnil je tudi, kako bo fiskalno pravilo delovalo v praksi. Tako rebalans proračuna za letošnje leto kot tudi pripravljen okvir proračuna za 2016 in 2017, pa tudi za proračunski leti 2018 in 2019, so v skladu s tistim osnutkom fiskalnega pravila, ki je bilo že sprejeto na decembrski seji vlade, je povedal.

Izdatkov po Mramorjevih besedah sicer ne bo treba veliko zmanjšati, saj "imamo gospodarsko rast in ta povečuje prihodke". Omenil je tudi nekatere ugodne vplive evropskega financiranja za letošnji proračun in za prihodnje leto.

Za premierja in predsednika SMC-ja Mira Cerarja sprejetje zakona kaže na resno zavezo, da želimo biti dober gospodar javnega premoženja, in dokazuje, da se da z vztrajnim dialogom doseči več kot dvetretjinsko soglasje v DZ-ju.

Težke omejitve za prihodnje vlade
Sprejetje izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu je po mnenju predsednika SD-ja Dejana Židana znak, da se lahko tudi politika zaveda, da se lahko porablja samo toliko, kolikor se ustvari. Židan je pojasnil, da so pri oblikovanju zakona upoštevali dve njihovi zahtevi. Ti sta bili postopnost in pravica, da DZ ugotovi, da se v izjemnih primerih, ko se začasno stanje poslabša, ne posega v pokojnine, socialne transferje in javni sektor.

Podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar pa je v izjavi za javnost spomnil, da bi bil javni dolg danes bistveno manjši, če bi bil takšen zakon sprejet že pred leti. Po njegovih besedah je zato prav, da je bil zakon sprejet, "čeprav bo težko".

DZ je zakon o fiskalnem pravilu v petek malo pred polnočjo sprejel z 62 glasovi za in sedmimi proti. Zakon določa, da srednjeročno in dolgoročno porabimo toliko, kolikor zberemo z javnimi dajatvami.