Finančni minister Dušan Mramor bi v klasifikacijo državnih naložb Zavarovalnico Triglav uvrstil med začasne strateške naložbe, medtem DeSUS po besedah Karla Erjavca vztraja, da Triglav ostane strateška naložba. Foto: BoBo
Finančni minister Dušan Mramor bi v klasifikacijo državnih naložb Zavarovalnico Triglav uvrstil med začasne strateške naložbe, medtem DeSUS po besedah Karla Erjavca vztraja, da Triglav ostane strateška naložba. Foto: BoBo
Mramor ni prepričal Erjavca

Finančni minister Dušan Mramor bi v klasifikacijo državnih naložb Zavarovalnico Triglav uvrstil med začasne strateške naložbe, medtem DeSUS po besedah Karla Erjavca vztraja, da Triglav ostane strateška naložba. Mramor je po srečanju z Erjavcem dejal, da bodo iskali skupno rešitev, ki bo vključevala argumente tako ministrstva za finance kot argumente DeSUS-a za strateški značaj Zavarovalnice Triglav.

"Dogovorili smo se, da se bomo še enkrat sestali. Morda bo Mramor izboljšal svojo argumentacijo," pa je po srečanju povedal Erjavec. DeSUS pričakuje, da bo klasifikacija ustrezno spremenjena in se ne strinja s približevanjem z argumenti ministrstva.

Erjavec meni, da je preveč slabih izkušenj z drugimi prodanimi podjetji. Izpostavil je hotele na Obali, Žito in Mercator. Zavarovalnica Triglav po njegovih besedah dobro posluje, krepi dobičke, zrasla je tudi vrednost delnice. Zavarovalnica je imela tudi v času krize pozitiven rezultat, zato v DeSUS-u ne vidijo razloga za to, da bi hiteli z dokapitalizacijo ali prodajo Zavarovalnice Triglav.

Predsednik DeSUS-a še meni, da so ob sprejemanju klasifikacije na vladi očitno želeli izkoristiti njegovo odsotnost. V četrtek se je namreč mudil na zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v Turčiji, sam pa je, kot je danes pojasnil, predlagal preložitev potrjevanja strategije. Ni sicer jasno, ali bo DeSUS uvrstitev Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe pogojeval z nadaljnjim sodelovanjem v koaliciji.

NSi: DeSUS nadaljuje politično kupčkanje
V poslanski skupini Nove Slovenije medtem sporočajo, da DeSUS z nasprotovanjem prodaje Zavarovalnice Triglav očitno nadaljuje politično kupčkanje, ki škodi državnim podjetjem in vsem zaposlenim. "Kaže, da je Zavarovalnica Triglav strateška zgolj za Karla Erjavca," so navedli.

Zavarovalnica Triglav ne sme biti jeziček na tehtnici za stabilnost pokojninskega sistema. Ta lahko postane vzdržen zgolj s celovito pokojninsko reformo, ki pa se stranki, ki naj bi pomagala upokojencem, ne zdi potrebna, sporočajo poslanci NSi-ja, ki ponavljajo, da se mora politika čim prej umakniti iz gospodarstva.

"Gospodarstvo ve najbolje"
"Gospodarstvo bo samo našlo najboljše strategije, trge in produkte za nadaljnji razvoj. Bolj ko se politika vmešava v gospodarstvo, bolj pada vrednost podjetij, s čimer so na slabšem tudi zaposleni," še menijo v NSi-ju.

Mramor ni prepričal Erjavca