MVK je ustavil postopek nadzora nad Goranom Klemenčičem. Foto: BoBo
MVK je ustavil postopek nadzora nad Goranom Klemenčičem. Foto: BoBo
Anže Logar SDS
Anže Logar: "Gre za reševanje vojaka Gorana." Foto: Borut Peršolja/Državni zbor

Tri ure in pol trajajoča razprava Mandatno-volilne komisije (MVK) je prinesla sklep, da se bo nadzor nad premoženjem članov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v prihodnje izvajal tako, da bodo strokovno delo opravili v službi KPK-ja, MVK pa bo postopek nadzora opravil na podlagi podatkov, ki jih bodo prejeli.

V razpravi so bila mnenja deljena. V SDS-u so prepričani, da mora biti postopek nadzora v pristojnosti MVK-ja v celoti, saj nasprotno vodi v nepopoln nadzor nad člani senata KPK-ja, kar si po mnenju strankinega poslanca Anžeta Logarja želi vladajoča koalicija.

Diametralno nasprotno mnenje imajo v SMC-ju in njihov poslanec Bojan Dobovšek je tako predlagal rešitev, ki je bila pozneje tudi sprejeta, da bi posebna strokovna služba KPK-ja poročala MVK-ju, ta pa bi na podlagi njihovih podatkov opravil nadzor. Takšen način omogoča ohranitev samostojnosti MVK-ja, je prepričan Dobovšek.

MVK ni pristojen za nadzor Klemenčiča
V vladajoči koaliciji so prepričani, da MVK ni pristojen za nadzor nad premoženjem nekdanjega predsednika KPK-ja in trenutnega ministra za pravosodje Klemenčiča. Predsednik MVK-ja Mitja Horvat je pojasnil, da je bila za nadzor nad Klemenčičem pristojna komisija v prejšnji sestavi, trenutno pa je Klemenčič kot minister za pravosodje pod nadzorom trenutne sestave KPK-ja.

Interpretaciji SMC-ja so nasprotovali predvsem v SDS-u. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je poudaril, mora MVK postopek končati, saj je bil izveden na podlagi zakona in nikoli končan. Poslanec Logar pa je povedal, da gre pri vsej stvari za "reševanja vojaka Gorana".

Vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer je opozoril na postopkovne napake, saj se je postopek, ko je MVK vodila Sonja Ramšak, začel brez sklepa MVK-ja, in tako tudi če bi MVK nadzor kdaj končal, sklepi ne bi veljali.

Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS-a, pa je zatrdil, da sam nima težav z nadzorom Klemenčiča, vzrok za vztrajanje SDS-a pri nadzoru pa vidi v tem, da stranka potrebuje "teater".

Tudi v SD-ju ne kažejo posebnih interesov po nadzoru Klemenčičevega premoženja, vodja poslanske skupine Matjaž Han je dejal, da v stranki nimajo političnih motivov tako kot SDS.