Foto:
Foto:
Bajuka pokopali z vojaškimi častmi

Poleg svojcev so se pogreba udeležili tudi nekateri najvidnejši predstavniki državnega vrha, med njimi predsednik republike Danilo Türk, premier Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar in vodja SDS-a Janez Janša.

Pred žalnim sprevodom je nekaj besed v spomin na Bajuka spregovoril premier Pahor. Dejal je, da je v sodobni Sloveniji Andrej Bajuk opravljal pomembne politične dolžnosti in dodal, da bi svoj vpliv in moč lahko koristil za izravnavo osebnih krivic, a je namesto tega svoje dostojanstvo zastavil za vzpostavitev javnih koristi. Član izvršnega odbora NSi-ja Alojz Sok pa je dejal, da je celotna Slovenija priznala, da se je za vedno poslovil izreden človek. Mašo je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, ki je med drugim opozoril, da je Bajuk kljub vsem menjavam svojega prebivališča ostajal zvest svojim koreninam.
Že v petek so se 68-letnega Bajuka, ki je umrl v noči na torek, na žalni seji državnega zbora spomnili najvišji predstavniki vseh treh vej oblasti, spomin nanj pa so na žalni seji počastili tudi njegovi sodelavci iz obeh vlad, v katerih je sodeloval.

Na pogrebu Bajuka so se zaradi vročine že trije onesvestili, od tega en vojak. Enemu od treh ravnokar pomagam,da pride k sebi.
Leo Oblak, Twitter

Podpredsednik DZ-ja France Cukjati je na žalni seji DZ-ja spomnil, da je bil Bajuk odličen finančnik in dober človek, ki je svoji domovini dal veliko. Predsednik SDS-a Janez Janša pa je na žalni seji predstavnikov vlad dejal, da bo v spominu tistih, ki so imeli priložnost in čast delati z njim, ostal kot pošten, srčen in ognjevit zagovornik vsega, kar narekuje zdrava človeška pamet.

Od srede so bile na vladi, v DZ-ju in na stranki NSi, ki jo je Bajuk ustanovil, odprte tudi žalne knjige, v katere so se lahko do pogreba vpisali vsi, ki so to želeli. Med drugim sta se vpisala predsednik vlade Borut Pahor in predsednik republike Danilo Türk.

Bajuka pokopali z vojaškimi častmi