Do volitev so še trije meseci. Foto: BoBo
Do volitev so še trije meseci. Foto: BoBo

Borut Pahor je začel politične točke nabirati že navsezgodaj zjutraj, ko se je pri delu pridružil kolektivu komercialne radijske postaje. Pozneje pa je podpise podpore zbiral v centru Ljubljane. Pri tem mu je med drugimi podpis podpore dal tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Danilo Türk se je v Domžale podal dopoldne, opoldne pa je obiskal še svojo stojnico na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici. Artur Štern od danes naprej podpise zbira na Primorskem.

Zver ne bo iskal podpore ljudstva
Milan Zver
podpisov volivcev ni zbiral, ampak bo kandidiral s podporo strank SDS in NSi in tremi podpisi poslancev. S predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak pa sta na novinarski konferenci pozvala politiko, zlasti opozicijo, k poenotenju pri reševanju finančne in gospodarske krize.

Predsednica NSi-ja je ob tem poudarila tudi, da Slovenija potrebuje nujne reforme, če pa soglasja med njimi ne bo, po njenem mnenju ni več "primerno nadaljevati politične krize, ampak je treba začeti na novo". NSi namreč ne želi delovati v vladi, ki ne more ničesar spremeniti, zato bo morala odgovornost prevzeti nasprotna stran, je dejala.

Zver in Novakova sta bila kritična tudi do Türka, ki se je pri vprašanju vnosa fiskalnega pravila postavil na stran opozicije. S tem po njunem mnenju ne deluje povezovalno, saj bi moral obe strani spodbujati k iskanju skupne rešitve.

Kdaj bodo začeli preostali kandidati?
Ta teden je bila pri zbiranju podpisov dejavna še Monika Malešič, medtem ko naj bi Milan Robič, ki je vstop v predsedniško tekmo napovedal zadnji, k podpori pozval kar vse poslance. Rad bi namreč kandidiral s podpisi desetih poslancev.

Podporo Dušanu Egidiju Kubotu pa je napovedala podporo stranka Krščanski socialisti Slovenije Andreja Magajne, a le v primeru, da bo uspel zbrati vsaj 3.000 podpisov volivcev. Ladislav Troha je že pred začetkom volilnih opravil napovedal, da podpisov ne bo aktivno zbiral, aktivnosti Fani Eršte in Mira Žitka pa niso znane.