Erjavec je zavrnil možnost, da odbor za obrambo ne bi bil pravočasno obveščen o tako pomembnih nakupih. Foto: RTV SLO
Erjavec je zavrnil možnost, da odbor za obrambo ne bi bil pravočasno obveščen o tako pomembnih nakupih. Foto: RTV SLO
Vojaška vaja
Naročila bodo objavljena pri Evropski obrambni agenciji, vlade pa bodo vsem izdelovalcem in dobaviteljem zagotavljale enake možnosti. Foto: RTV SLO

Varovanje, ki ga izvaja italijanska vojska v zvezi Nato, je začasno, a za zdaj ustrezno. Eden od razlogov za sklic seje so bila tudi namigovanja, da namerava Slovenska vojska kupiti več lovskih letal.

Minister Erjavec je pojasnil, da trenutno veljavni strateški dokument ne predvideva nakupa letal, o konkretnih rešitvah za dolgoročno ureditev varovanja zračnega prostora pa ni želel govoriti, dokler ne bodo narejene vse analize. Pojasnil je še, da dolgoročna rešitev ni sprejeta niti na ravni zveze Nato, podobne težave kot Slovenija pa imajo tudi baltske države.

Minister za obrambo Karl Erjavec je člane seznanil z odločitvijo vlade o napotitvi dveh slovenskih vojakov v Kongo, razpravljali pa so tudi o nezgodnem zavarovanju vojakov. Glede nakupa novih oklepnih vozil 8 x 8 je Erjavec dejal, da sta se na razpis do izteka roka prijavila dva ponudnika, vendar imen ni želel razkriti, v razpisu pa je naveden pogoj, da mora pri proizvodnji vozil sodelovati vsaj eno slovensko podjetje.

Vlada se je na današnji seji seznanila tudi z namero Slovenije, da pristopi k medvladnemu režimu na področju obrambnih nabav v okviru Evropske obrambne agencije. Režim se bo začel uporabljati 1. julija letos in je ključnega pomena za vzpostavitev proste trgovine v obrambi v Evropski uniji. S sprejetjem kodeksa, ki ni zavezujoč, so članice svoje trge za vojaško opremo odprle za čezmejno konkurenco. Gre za nabave, ki so vredne več kot milijon evrov, ne vključujejo pa nakupa jedrskega, biološkega ali kemičnega orožja.