Ljudmila Novak je pozvala k enotnemu odzivu EU-ja na prebežniško krizo. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je pozvala k enotnemu odzivu EU-ja na prebežniško krizo. Foto: BoBo

Prepričani smo, da otrok ni pravica nikogar, pač pa dar, ki bi moral biti vedno spočet iz ljubezni.

Ljudmila Novak
false
Kongres NSi-ja v podporo vrednotam, na katerih je nastala zahodnoevropska civilizacija. Foto: BoBo
false
NSi zagotavlja stabilnost na področju vrednot in gospodarstva, je dejal Matej Tonin. Foto: BoBo

Zelo neprijetno bi bilo, če bi Slovenija ostala zunaj schengenskega območja, saj bi to pomenilo veliko težav za slovensko gospodarstvo in ljudi, ki dnevno prehajajo mejo, je na kongresu stranke dejala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in dodala, da bo morala v takšnem primeru vlada prevzeti odgovornost.

Novakova se je v govoru zavzela za okrepitev sil na meji, saj se bo pritisk na meji ob zavračanju prebežnikov zelo povečal. Slovenija in EU morata najprej zavarovati domače, torej slovenske in evropske državljane. Zunanji ministri in predsedniki vlad EU-ja se bodo morali dogovoriti, kako bodo ta prebežniški val ustavili na začetku poti, je izrazila pričakovanje.

Ob nedavnih terorističnih napadih v Parizu je opozorila, da pred terorizmom ni varen nihče več, niti Slovenija. Panika ni potrebna, a tudi popolnoma brezskrbni ne bi smeli biti. "Parcialni interesi posameznih držav ne bi smeli biti v ospredju," je poudarila pomen enotnosti EU-ja.

Dotaknila se je tudi drugega aktualnega dogajanja in ocenila, da državni proračun za prihodnji dve leti ni razvojno naravnan, so pa v stranki zadovoljni, da so v proračunu predvidena sredstva za izvajanje zakona o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu. Kritična je bila tudi do kadrovanja v SDH-ju, prav tako jo je zmotil izbor kandidatov za člana Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Največja napaka Klemna Jakliča, ki so ga v NSi-ju podprli in ni bil izbran, je ta, da ne pripada levemu bloku, je prepričana.

Vrednote zahodnoevropske civilizacije
Kongres stranke NSi v Dravogradu je praznik demokracije, je poudaril Jožef Horvat, Matej Tonin pa je ob tem poudaril, da stranka zagotavlja stabilnost na področju vrednot in gospodarstva.

"Tukaj smo se zbrali zato, da drug drugega spodbudimo pri našem političnem delovanju in da bolj jasno profiliramo Novo Slovenijo, politiko krščanskih demokratov v političnem spektru Slovenije," je pred začetkom kongresa stranke, ki se ga je udeležilo okoli 400 delegatov, novinarjem dejal NSi-jev poslanec Jožef Horvat. Predstaviti želijo konkretne ukrepe, zato so za geslo izbrali 'Konkretno za ljudi'.

Slovenija v času, ko jo pretresajo različne krize, hlepi po strankah, ki bi zagovarjale prave, tradicionalne vrednote in ekonomske politike, ki ustvarjajo delovna mesta, je dejal vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin. Prav takšna je, kot trdi, davčna reforma, ki jo predlagajo v stranki. Kongres je posvečen temu, da izrazijo podporo vrednotam, na katerih je nastala zahodnoevropska civilizacija, je dodal. NSi zagotavlja stabilnost tako na področju vrednot kot ekonomske politike. "To je največ, kar lahko damo Sloveniji," je prepričan Tonin.

Minischengen in družinski zakonik
Na kongresu so se posvetili predvsem aktualnemu dogajanju v državi, med drugim noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ji v stranki nasprotujejo. Storili bodo vse, da zavarujejo vrednote tudi v smislu družinske politike. "Na tokratnem referendumu se borimo za pravico otrok do matere in očeta," je pojasnil Tonin.

Tudi Novakova je ponovno izrazila nasprotovanje noveli zakona o zakonski zvezi, o čemer bo 20. decembra potekal referendum. Otrok potrebuje očeta in mamo, je poudarila. "Prepričani smo, da otrok ni pravica nikogar, pač pa dar, ki bi moral biti vedno spočet iz ljubezni," je dodala.

Dotaknili so se tudi pereče problematike prebežniških tokov v Evropo. Slovenija žal ni upoštevala opozoril NSi-ja, da je treba ločiti begunce, ki dejansko bežijo pred vojno in potrebujejo pomoč, od ekonomskih migrantov. "Seveda se to ni upoštevalo in danes imamo težavo. Ni se upošteval schengen, niso se upoštevala evropska pravila, ki smo si jih mi sami postavili po dolgem, napornem usklajevanju," je poudaril Horvat.

Ideja Nizozemske, da bi se schengensko območje zožilo, kar bi pomenilo, da bi Slovenija ostala zunaj, Horvata ne preseneča. "Če se bo res to zgodilo, potem bomo mi ponovno in zelo glasno zahtevali, da se mora vlada posloviti z Gregorčičeve," je bil odločen.

Zdravstvena reforma
V stranki pripravljajo programski dokument, v katerem bodo natančneje predstavili svoj pogled na zdravstveno reformo, ki jo v Sloveniji po Horvatovih besedah nujno potrebujemo. NSi ima po zaslugi svojih zunanjih strokovnih sodelavcev predlog reforme "tako rekoč" pripravljen, a stranka za zdaj še nima dovolj politične moči, da bi ga realizirala. Zdaj bodo poskušali motivirati vse politične sile v državi, da bi dokazali, da so njihovi ukrepi dobri in da jih bo sprejela tudi koalicija.

Prepričani smo, da otrok ni pravica nikogar, pač pa dar, ki bi moral biti vedno spočet iz ljubezni.

Ljudmila Novak