V tem mandatu ustavo čakajo tri pomembne spremembe. Foto: BoBo
V tem mandatu ustavo čakajo tri pomembne spremembe. Foto: BoBo

V SDS-u predlagajo, naj se vlada namesto v dveh izvoli v enem krogu, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar. Tako, da predsednik republike podeli mandat za sestavo vlade, mandatar v sedmih dneh poišče ministre in gre nato s celotno ekipo po potrditev v parlament.

V SDS-u predlagajo še, da bi predsednik vlade lahko kar sam zamenjal tretjino ministrov. Ustavni pravnik Igor Kaučič ima glede takšnega predloga pomisleke: "To vzpostavlja dva vidika odgovornosti. Nekateri ministri bi bili posebej imenovani in odgovorni DZ-ju, ki bi jih lahko razrešil. Drugi pa bi bili odgovorni predsedniku vlade, ki bi jih lahko imenoval in razreševal."

Kdo bo lahko predlagal referendum?
Parlamentarne stranke so se dogovorile tudi, da je treba ustavo spremeniti na področju referenduma, da ne bi več prihajalo do blokad. Kaj natančno bodo predlagale, še ni znano. Bodo odvzele možnost predlagati referendum skupini 30 poslancev ali državnemu svetu?
Kaučič pravi, da tu ne bi smelo biti dvoma, da bi ostal edini predlagatelj skupina volivcev (40.000), medtem ko tretjina poslancev in državni svet te možnosti ne bi imeli.
Sicer je na mizi tudi predlog glede kvoruma, s katerim bi predpisali, koliko volivcev se mora udeležiti referenduma, da bi bil ta veljaven. Kaučič se pri tem vprašanju zavzema za drugačno rešitev: "Sem za to, da se predpiše ustrezna večina, potrebna za sprejem odločitve."
Kot rečeno, pa je v igri še tako imenovano zlato fiskalno pravilo. Tu bi bilo še najbolje, če bi v ustavo zapisali zgolj, da morajo biti javne finance dolgoročno izravnane. Nikakor pa v ustavo ne sodi natančen odstotek še dovoljene zadolžitve ali na primer javne porabe.