Cerar je finančnemu ministru naročil pripravo informacije na podlagi katere bi lahko vlada ugotovila ali je Cinven strateški partner. Foto: BoBo
Cerar je finančnemu ministru naročil pripravo informacije na podlagi katere bi lahko vlada ugotovila ali je Cinven strateški partner. Foto: BoBo
Telekom
Pomisleki DeSUS-a in SD-ja glede prodaje Telekoma Slovenije povzročajo trenja znotraj koalicije. Foto: BoBo
false
DeSUS vztraja, naj bo Zavarovalnica Triglav uvrščena med strateške naložbe. Foto: BoBo

Razpravo o prodaji Telekoma je na seji vlade odprl predsednik SD-ja Dejan Židan, ki je opozoril, da SDH odloča o prodaji kupcu, ki ni strateški, kar ni v skladu s sklepom državnega zbora. Ta namreč določa, da mora SDH najti kupca, ki bo dolgoročno zagotavljal učinkovitost delovanja Telekoma, kar finančni sklad Cinven po mnenju Židana ne more biti.

Židanovemu stališču se je pridružil tudi prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ki upa, da bo SDH upošteval sklep državnega zbora. Po mnenju Erjavca je slabo tudi to, da je v postopku le en kupec, saj bi si sam želel več kupcev, "a je to stvar SDH-ja". "Oni prejemajo visoke plače za svoje delo, naj ga opravijo," je še dodal.

Na podlagi zadržkov v koaliciji bo tako zdaj finančni minister, ki ima edini neposreden stik s SDH-jem, pripravil informacijo o tem, ali Cinven ustreza opredelitvi strateškega partnerja, kot je to naloženo s sklepom državnega zbora. Po mnenju Židana bi o tem vprašanju morala odločati tako vlada kot tudi skupščina.

Različna mnenja znotraj koalicije
Koalicija po navedbah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer nima informacij o postopku prodaje Telekoma Slovenije, saj je postopek v rokah Slovenskega državnega holdinga (SDH). Trenutno je razdeljena glede vprašanja, ali naj o prodaji Telekoma odločata vlada in skupščina delničarjev. V SD-ju namreč menijo, da bi morali člani vlade sprejeti odgovornost, v SMC-ju in DeSUS-u pa poudarjajo, da je odločanje na tej stopnji v rokah SDH-ja, tudi o tem, ali bo odločanje glede Telekoma prepustil skupščini.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je že napovedal, da bo v primeru odločitve SDH-ja za prodajo Telekoma Cinvenu "kar zanimivo", na seji vlade pa naj bi na to vprašanje vnovič opozoril tudi prvak SD-ja Dejan Židan, ki je v sredo dejal, da nekateri na vladi nimajo poguma za odločanje o Telekomu.

Simona Kustec Lipicer mu je odgovorila, da je "edini pogum, ki ga moramo imeti, upoštevanje načel pravne države". Prepričana je namreč, da vlada na tej točki procesa nima zakonitih pristojnosti za poseg v postopek.

Han tudi upa, da ima vlada tudi kakšne druge podatke v zvezi s prodajo Telekoma, na podlagi katerih se bo odgovorno odločila, saj mora spoštovati sklepe DZ-ja, ki je sklenil, da se Telekom proda strateškemu kupcu, kar pa po njegovem mnenju Cinven ni. Gre za sklad, ki po njegovih besedah prestrukturira podjetja in jih prodaja naprej.

Podobne skrbi ima tudi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša, čeprav se do morebitne prodaje Telekoma ni konkretno opredelil. Spomnil je, da se DeSUS v preteklosti ni v celoti upiral prodaji podjetij, temveč le opozarjal na primerno ceno in pregledne postopke. Prava cena pa je po njegovih besedah vedno tista, za katero se dogovorita kupec in prodajalec.

Ali je SDH že sprejel odločitev?
Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi uprava SDH-ja že sprejela odločitev, da nadzornemu svetu predlaga prodajo Telekoma Slovenije britanskemu investicijskemu skladu Cinven. Po neuradnih informacijah Financ naj bi se čakalo le še na tehnične malenkosti, nato pa naj bi bila sklicana seja nadzornega sveta SDH-ja. Židan in Erjavec sta sicer po seji vlade dejala, da ne vesta, če ta informacija drži.

Kakšen bo status Zavarovalnice Triglav
Koalicijski partnerji so danes pred sejo vlade sicer razpravljali o tem, kakšno odgovornost nosijo pri nadaljnji stabilizaciji države ter njenem gospodarskem in socialnem razvoju. Razprava pa je bila namenjena tudi klasifikaciji Zavarovalnice Triglava v strategiji upravljanja naložb države.

DeSUS namreč želi zavarovalnico med strateškimi naložbami. "Če pa v prihodnosti pride konkreten strateški kupec, lahko DZ odlok oz. klasifikacijo z navadno večino tudi spremeni in da strateškemu partnerju možnost, da odkupi delež Zavarovalnice Triglav," je pojasnil Jurša in dodal, da klasifikacija ne bo zabetonirana. Vendar pa odkup okoli 34-odstotnega lastniškega deleža Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ne bi bil mogoč.

Na tapeti tudi fiskalno pravilo
Koalicija se je sicer pogovarjala tudi o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu, glede katerega je usklajena in čaka na zadnje uskladitve opozicije. Koalicijski partnerji pričakujejo, da se bo proces nemoteno nadaljeval in bo DZ o izvedbenem zakonu odločal na junijski seji