Nekaj uredniških mest še nima vodilnih s polnimi mandati. Foto: BoBo
Nekaj uredniških mest še nima vodilnih s polnimi mandati. Foto: BoBo

RTV Slovenija je danes dobila nekaj novih urednikov. Za obdobje štirih let je bila z današnjim dnem za odgovorno urednico informativnega programa Televizije Slovenija imenovana Jadranka Rebernik, ki je kot vršilka dolžnosti položaj zasedala že do zdaj. Isto velja za odgovornega urednika športnega programa, Miho Žibrata.
Odgovorni urednik radijskih programov v regionalnem RTV-centru v Kopru ostaja Andrej Šavko.
Razpis za odgovornega urednika Drugega programa Radia Slovenija, Vala 202, bodo ponovili. Dozdajšnji odgovorni urednik Mirko Štular bo za tri mesece oz. do izvolitve novega odgovornega urednika vršilec dolžnosti. Kot so pojasnili, se je na razpis prijavil en kandidat, ki je sicer izpolnjeval vse predpisane pogoje, a ni prejel pozitivnega mnenja uredništva.
Razpisi za mesto odgovornega urednika regionalnega radijskega programa v RTV-centru Koper - Capodistria, za mesto odgovornega urednika prvega programa Radia Slovenije in za mesto odgovornega urednika drugega programa Radia Slovenije so bili sicer objavljeni 2. junija letos. Vsem prejšnjim odgovornim urednikom je namreč potekel mandat.

Direktorica televizije Ljerka Bizilj je za zdaj še vršilka dolžnosti odgovorne urednice kulturno-umetniškega programa. Mandat aktualnemu odgovornemu uredniku se je iztekel, nov pa še ni imenovan. To je povsem običajno za zagotovitev tekočega delovanja uredništva, razpis za novega odgovornega urednika pa bodo izvedli v kratkem, so sporočili z RTV SLO.
Postopek imenovanja
Odgovorne urednike za mandat štirih let imenuje generalni direktor. Pred imenovanjem izvedejo javne razpise in pridobijo mnenja posameznih uredništev. Prav tako odgovorne urednike razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije.

Če direktor radia ali direktor televizije predlaga v imenovanje generalnemu direktorju za odgovornega urednika kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvih, ima večina programskih delavcev v teh uredništvih pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer obvestijo programski svet.

V tem primeru generalni direktor izbere kandidata po pridobitvi soglasja programskega sveta, ki mora najpozneje 15 dni po prejetem obvestilu razpravljati in odločiti, ali da soglasje enemu, obema ali nobenemu izmed predlaganih kandidatov.