Novinarji Radia Slovenije od programskega sveta pričakujejo, da bo preprečil poseg v svobodo novinarskega poročanja. Foto: BoBo
Novinarji Radia Slovenije od programskega sveta pričakujejo, da bo preprečil poseg v svobodo novinarskega poročanja. Foto: BoBo

Novinarji Radia Slovenija so prepričani, da "več tisoč ljudi na ulicah ni dogodek, ki bi ga lahko prezrli ali zmanjševali njegov pomen, saj bi s tem kršili načelo obveščanja javnosti o zanjo pomembnem dogajanju". S tem pa novinarji zavračajo tudi očitke nekaterih svetnikov programskega sveta.

Sicer pa novinarji nasprotujejo tudi drugim sklepom, ki so jih za izredno sejo programskega sveta podali predlagatelji. Ti med drugim predlagajo, da urednica tretjega televizijskega programa Ljerka Bizilj opravi intervju s predsednikom SAZU-ja Jožetom Trontljem in da se intervju predvaja tudi na Prvem programu v najbolj gledanem času.

Novinarji so v sporočilu za javnost zapisali, da so taki sklepi v nasprotju s statutom RTV Slovenija, ki določa, da programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa.

Ob tem novinarji Radia Slovenija zagotavljajo, da bodo kot del javnega RTV-servisa tudi v prihodnje zavezani izključno javnosti in temeljnim postulatom javne radiotelevizije, ki so: nepristranskost in neodvisnost, avtonomnost, odgovornost, verodostojnost, javnost dela ter kakovost.

V okviru teh načel nameravajo tudi v prihodnje obveščati javnost o vseh pomembnih dogodkih, ne glede na stališča posameznih članov programskega sveta, od katerega pričakujejo, da bo preprečil nedopustne pritiske na svobodo novinarskega poročanja.