Slovenija bi morala določiti zgornjo kvoto oseb za priznanje mednarodne zaščite na največ pet tisoč, so predlagali v NSi-ju. Foto: EPA
Slovenija bi morala določiti zgornjo kvoto oseb za priznanje mednarodne zaščite na največ pet tisoč, so predlagali v NSi-ju. Foto: EPA
false
Prav v času, ko so se nekatere države EU-ja odločile zaostrovati, gre vlada v nasprotno smer, so prepričani v NSi-ju. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karl Erjavec je opozoril, da bo ogrožen schengen, če bo vsaka država ukrepala po svoje. Foto: BoBo

Vlada je konec decembra lani v zakonodajni postopek vložila nov zakon o mednarodni zaščiti, ki med drugim širi nabor pravic in rahlja merila za pridobitev statusa begunca ali mednarodne zaščite, so v sporočilu za javnost opozorili v NSi-ju. Prav v času, ko so se nekatere države Evropske unije (EU) odločile za zaostritev meril za podelitev azila in omejitev števila potencialno sprejetih prosilcev za azil, se je vlada Mira Cerarja očitno odločila ubrati nasprotno pot, so izpostavili.

Vladnim nameram v NSi-ju odločno nasprotujejo, zato so k zakonu vložili predlog dopolnil, s katerim želijo "slovensko azilno zakonodajo uskladiti s primerljivimi ureditvami v večini držav članic EU-ja in jo prilagoditi gospodarskim in družbenim zmožnostim Republike Slovenije".
.

Na predlog NSi-ja se je že odzval predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec, ki je dejal, da sam predloga o določitvi kvote oseb, ki bi jim Slovenija še lahko podelila mednarodno zaščito, ne podpira, saj je prepričan, da je treba težave reševati v okviru celovite evropske politike. "Če bo vsaka država ukrepala po svoje, bosta ogrožena EU in schengen," je sklenil v pogovoru za TV Slovenija.


.
Zožili bi krog družinskih članov
Gospodarska moč in javnofinančno stanje Slovenije ne omogočata priznavanja statusa družinskega člana širšemu krogu oseb, kamor spadajo drugi sorodniki, kot so bratje, sestre, roditelji polnoletnega ali mladoletnega poročenega prosilca ali oddaljenejši sorodniki, so prepričani.

V zakonu bi ohranili priznavanje položaja družinskega člana zakoncu, zunajzakonskemu partnerju, mladoletnim neporočenim otrokom, posvojencem in enemu od roditeljev ali drugi odrasli osebi, ki je odgovorna za mladoletnega neporočenega prosilca. Takšna ureditev je po navedbah NSi-ja usklajena z evropsko direktivo in primerljivimi ureditvami v večini držav EU-ja.
.

V soboto je v Slovenijo vstopilo 824 prebežnikov, letos skupaj 69.377, od oktobra lani pa skupaj 447.000 tujcev.
.
Velika večina prebežnikov državo zapusti in nadaljuje pot v Avstrijo, tako jih je letos odšlo že več kot 68 tisoč.

.
Zgornja kvota pri pet tisoč
Predlagajo tudi, da se v zakon vnese nov člen, s katerim bi uzakonili kvoto oseb za priznanje mednarodne zaščite na največ pet tisoč oseb, saj je treba upoštevati nastanitvene in finančne zmožnosti Slovenije.

Vladni predlog prav tako ne vsebuje jasne določitve roka, v katerem mora oseba zaprositi za azil, zato so v NSi-ju pripravili tudi to dopolnilo, v katerem določajo petdnevni rok za vložitev prošnje za azil, sicer osebe to pravico izgubijo. O pravici do azila mora biti odločeno v roku enega leta, prosilec pa ima nato še pravico do prošnje za podaljšanje tega roka. S tem predlogom se zagotavlja večja učinkovitost države pri nadzoru prehodov državne meje in obvladovanju prebežniških tokov, so pojasnili.

Za večjo varnost slovenskih državljanov in njihovega premoženja pa bi po njihovem mnenju pripomogli tudi strožji pogoji za odvzem statusa begunca ali subsidiarne zaščite. Z dopolnilom predlagajo, da se ta status odvzame osebam, ki so bile pravnomočno kaznovane ali so sodišča odločila, da so krivi prekrškov z elementi nasilja.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.