Mojca Kucler Dolinar meni, da je slabo črpanje sredstev EU-ja skrb vzbujajoče. Foto: BoBo
Mojca Kucler Dolinar meni, da je slabo črpanje sredstev EU-ja skrb vzbujajoče. Foto: BoBo

Vodja svetniškega kluba Mojca Kucler Dolinar poudarja, da vse, razen Jankovića, "skrbi slaba realizacija pri proračunski postavki prejeta sredstva iz državnega proračuna od Evropske unije".

Črpanje omenjenih sredstev je po njenih besedah do konca septembra znašalo le okoli 38 odstotkov razpoložljivih sredstev, kar "kaže na slabo organiziranost ali neznanje ali pa je to posledica netransparentnosti pri pripravi in izpeljavi ljubljanskih projektov".
Neizterjani dolgovi in preplačane Stožice
Ob tem izpostavlja, da ima Mestna občina Ljubljana (MOL) za več kot 5,2 milijona evrov odprtih terjatev. Med njimi je največji dolžnik MID Investicije, ki MOL-u dolguje kar 1,2 milijona evrov za kupnino za zemljišče.

Kucler Dolinarjava opozarja tudi, da se je projekt Stožice podražil za 45 odstotkov, kar bo Ljubljano oz. njene prebivalce stalo skoraj 37 milijonov evrov več od načrtov.
Vse več nagrad, vse manj naložb
Tudi mestni svetnik Anton Kranjc je glede odloka o rebalansu občinskega proračuna prepričan, da ni pričakovati, da bodo prihodki dosegli z rebalansom predvidene višine. Hkrati pa opozarja, da se povečujejo sredstva za delovno uspešnost zaposlenih v mestni upravi, ki v sprejetem proračunu sploh niso bila načrtovana.

Po drugi strani pa se znižujejo zneski, namenjeni za naložbe, in sicer za 14,2 milijona evrov - od tega samo v komunali za pet milijonov evrov. Vse to po mnenju obeh svetnikov kaže, da je "Ljubljana v izredno slabi finančni kondiciji, kljub temu da se z izčrpavanjem javnih podjetij prelivajo njihova finančna sredstva v mestno blagajno".