Informacijski pooblaščenec je nameraval KPK-ju naložiti prepoved objave podatkov prejemnikov, ki se nanašajo na izplačila starejša od 4. 3. 2005, vendar je KPK aplikacijo v postopku že sam prilagodil tako, da teh podatkov ne objavlja več. Foto: MMC RTV SLO
Informacijski pooblaščenec je nameraval KPK-ju naložiti prepoved objave podatkov prejemnikov, ki se nanašajo na izplačila starejša od 4. 3. 2005, vendar je KPK aplikacijo v postopku že sam prilagodil tako, da teh podatkov ne objavlja več. Foto: MMC RTV SLO
KPK
KPK je v skladu z ugotovitvami informacijskega pooblaščenca spremenila aplikacijo supervizor in objavila 171 novih fizičnih oseb. Foto: BoBo
Honorarji ostajajo na spletni strani KPK-ja

Sicer je ugotovil nekatere nepravilnosti pri pridobivanju transakcijskih računov prejemnikov, ki pa so bile odpravljene že med postopkom. Informacijski pooblaščenec je namreč ugotovil, da je bila pravna podlaga za pridobivanje transakcijskih računov prejemnikov vzpostavljena šele 4. marca letos, ko je KPK začel sistemsko preiskavo izplačil honorarjev.

Od uprave za javna plačila pa bi takrat lahko prejel le podatke od 4. marca 2005 naprej, saj je rok hrambe podatkov pri upravi 10 let. Zato je moral KPK med postopkom aplikacijo prilagoditi tako, da podatkov pred omenjenim datumom ne objavlja več. Ostajajo pa javni vsi podatki po 4. marcu 2005.

Na splošno pa informacijski pooblaščenec ugotavlja, da je KPK z objavo podatkov prejemnikov honorarjev in avtorskih in podjemnih pogodb v aplikaciji Supervizor zasledoval zakoniti namen preglednosti delovanja javnega sektorja, pri tem pa ravnal tudi v skladu z načelom sorazmernosti.

KPK objavil 171 novih fizičnih oseb
Na sklep informacijskega pooblaščenca so se odzvali tudi v KPK-ju, kjer so zapisali, da so že med inšpekcijskim nadzorom izvedli spremembe v aplikaciji, s katerimi so odpravili ugotovljene nepravilnosti. Večina podatkov v aplikaciji Supervizor ostaja nespremenjenih, je pa KPK na podlagi mnenja informacijskega pooblaščenca spremenil mejo za objavo podatkov na 150 tisoč evrov honorarnih prejemkov.

Tako bodo objavljeni podatki 171 novih fizičnih oseb, ki so v zadnjih 10 letih iz avtorskih in podjemnih pogodb prejeli več kot 150 tisoč evrov. Aplikacija Supervizor pa se bo na tak način tudi osveževala, tako bodo iz nje umaknjeni podatki oseb, ko bodo njihovi desetletni prejemki padli pod mejo 150 tisoč evrov.

Univerza v Ljubljani zadovoljna, a ne povsem
Na ugotovitve informacijskega pooblaščenca so se odzvali tudi na Univerzi v Ljubljani, kjer so zadovoljni z ugotovitvijo, da je KPK z objavo podatkov ravnala nezakonito, vendar so v obenem začudeni, da pooblaščenec obenem ugotavlja, da je objava podatkov po sistemski preiskavi KPK neproblematična. Po mnenju univerze je to nelogično, saj so bili podatki s strani KPK pridobljeni nezakonito.

Univerza zato od informacijskega pooblaščenca pričakuje, da bo uvedel prekrškovne postopke v zvezi z obdelavo in pridobivanjem podatkov izpred desetih let, ki niso bili pridobljeni skaldno z zakonom. Zaradi javne objave teh podatkov pa pričakujejo tudi kazenske ovadbe.

Zaradi razkritja Supervizorja odstop ministrice
Podatki o prejemnikih honorarjev iz avtorskih in podjemnih pogodb, ki so jih posamezniki prejeli od javnih zavodov, so v Supervizorju postali dostopni na začetku marca.

Med tistimi, ki so prejeli največ honorarjev, je bila tudi takratna ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je zaradi razkritja premierju ponudila svoj odstop, ta pa ga je sprejel.

Inšpekcijski postopek je zahtevala Univerza v Ljubljani
Na informacijskega pooblaščenca je zahtevo za uvedbo inšpekcijskega postopka proti KPK-ju zaradi objav prejemnikov avtorskih honorarjev v aplikaciji Supervizor poslala Univerza v Ljubljani. Od pooblaščenca je zahtevala, da z začasno odločbo ustavi objavo osebnih podatkov do dokončne odločitve v odprtih pravnih vprašanjih.

Prepričani so bili namreč, da je Supervizor z nadgradnjo aplikacije, ki vsebuje tudi podatke o posameznikih, postal zbirka osebnih podatkov, ki pa nima pravnega temelja v nobeni zakonski določbi. Opozarjali so tudi, da vnaprej ni nihče ugotavljal, ali gre za informacije javnega značaja ali ne. Po mnenju univerze pa je KPK v objavah prejemnikov avtorskih honorarjev razkril tudi podatke, ki so zavajajoči in v nekaterih delih neresnični.

Honorarji ostajajo na spletni strani KPK-ja