Obrambni minister Roman Jakič  namerava jeseni na obisk k eni od misij Slovenske vojske v tujino poleteti s falconom. Foto: BoBo
Obrambni minister Roman Jakič namerava jeseni na obisk k eni od misij Slovenske vojske v tujino poleteti s falconom. Foto: BoBo
Roman Jakič in Dobran Božič
"Tudi načelnika Generalštaba SV-ja nisem zamenjal in ga tudi ne nameravam. Zdi se mi, da je primeren in dela dobro. Ravno zdaj je sredi reorganizacije Slovenske vojske in bilo bi nespametno, da minister politično poseže v neko strokovno odločitev, ki teče", o Dobranu Božiču pravi Jakič. Foto: BoBo
Isaf, Slovenski vojaki namenjeni v Afganistan pred odhodom od doma.
Slovenski vojaki v Afganistanu v okviru ISAF-a ostajajo še do konca leta 2014, zato se odpira vprašanje, kaj potem. Obrambni minister si bolj želi civilnega sodelovanja. Foto: BoBo

Obrambni minister je zato sklenil, da bo "falcon poletel z njim", in sicer verjetno že jeseni na obisk k eni od misij Slovenske vojske v tujino. Minister Jakič upa, da bo tako k uporabi falcona spodbudil tudi predsednika države Boruta Pahorja in predsednico vlade Alenko Bratušek.

Prav tako bi letalo lahko ponudili za prevoz delegacij preostalih članic Nata, sočasno pa bo letalo na prodaj, računa Jakič.

Načelnika Generalštaba ne namerava zamenjati
"Znotraj hiše sem poiskal strokovnjake. Z izjemo enega sodelavca, ki skrbi za povezavo s stranko, nisem od zunaj pripeljal nikogar," je v intervjuju za STA opisal prvi mesec svojega "kadrovanja" na ministrski funkciji.

"Tudi načelnika Generalštaba SV-ja nisem zamenjal in ga tudi ne nameravam. Zdi se mi, da je primeren in dela dobro. Ravno zdaj je sredi reorganizacije slovenske vojske in bilo bi nespametno, da minister politično poseže v neko strokovno odločitev, ki teče", je Dobrana Božiča pohvalil Jakič.

"Vojaki niso le zaprti v vojašnicah, trenirajo in odhajajo na misije"
Obrambni minister pravi tudi, da je vojski v interesu pomagati ob naravnih nesrečah - v preteklosti so bili aktivirani zelo pozno, zato si želijo biti angažirani prej: "Torej, če banaliziram stvari, vojaki ne bodo samo polnili vreče s peskom, ampak bo vojska za civilno zaščito na primer hitro postavila šotore za prvo pomoč ali s helikopterji pripeljala ponesrečence, reševalce in opremo", je opisal Jakič.

"SV si to želi, da bi bila še bliže ljudem, da bi ti vedeli, da lahko računajo na njeno pomoč ter da vojaki niso le zaprti v kasarnah, trenirajo in odhajajo na misije," je dodal.

Po letu 2014 v Afganistanu civilno sodelovanje?
Roman Jakič je v časih, ko še ni bil minister, ampak le poslanec, na odboru DZ-ja nasprotoval podaljševanju sodelovanja med letoma 2012 in 2014 ter predlagal odhod iz Afganistana, "saj bi 7,5 milijona evrov, kolikor nas letno stane sodelovanje v misiji ISAF-a, lahko porabili za druge stvari".

Slovenski vojaki v Afganistanu v okviru ISAF-a ostajajo še do konca leta 2014, zato se odpira vprašanje, kaj potem: "To odločitev moramo sprejeti do junija, julija letos. Zato bom takoj po praznikih začel širšo razpravo. Če se bomo odločili, da v Afganistanu sodelujemo tudi po letu 2014, je vprašanje, na kakšen način. Stališče je, da to definitivno ne bo v bojnih operacijah. Jaz bi si bolj želel civilnega sodelovanja," pravi Jakič.

Falcon tudi za Nato
Opozarja namreč, da sodelovanje v operacijah Nata ni samo vojaško sodelovanje: "Če imamo, denimo, zelo dobro vojaško bolnišnico, nimamo pa osebja, se dogovorimo z Nemci, ki imajo zdravnike, da skupaj naredimo to zgodbo. Taka enota odtehta zelo veliko število žive sile. V tem kontekstu bi lahko pomagali in Nato to spoštuje," je pojasnil.

In dodal: "Kot veste, je falcon zdaj registrirano vojaško plovilo. Če ga znotraj Nata ponudimo kot prevozno sredstvo, je lahko tudi to en del prispevka."