Lani poleti so novinarji Dnevnika organizirali ulični protest, s katerim so opozarjali na nesprejemljivost začasnega vodenja uredništva. Foto: BoBo
Lani poleti so novinarji Dnevnika organizirali ulični protest, s katerim so opozarjali na nesprejemljivost začasnega vodenja uredništva. Foto: BoBo

Uredniška ekipa, ki deluje pod vodstvom vršilca dolžnosti odgovornega urednika Zlatka Šetinca, je v izjavi zapisala, da je podaljševanje mandatov iz meseca v mesec zmanjševalo zaupanje novinarskega kolektiva v uredniški kolegij. Ker so pogoji za delo na Dnevniku vse slabši, ne morejo več odgovorno opravljati svojega dela, pojasnjujejo v aktivu in sindikatu novinarjev Dnevnika. Svoje uredniško delo so tako opravljati še največ mesec dni po odstopu.

Predsednik uprave Dnevnika Bojan Petan, ki je seznanjen z odstopi, je novinarjem zatrdil, da si bo prizadeval za postavitev novega odgovornega urednika s polnim mandatom do sredine februarja. Do zdaj so objavili že več razpisov, pa ni bilo prijav, ali pa kandidat ni bil izbran.

Zahtevajo ustrezno plačilo
Sicer pa je aktiv in sindikat Dnevnikovih novinarjev predstavil konkretne zahteve upravi, od katere želijo redno prejemanje ustreznih mesečnih plačil honorarnih sodelavcev, ureditev izplačevanja stimulacij, prenehanje sprejemanja odločitev, ki najedajo ekonomsko substanco družbe, in takojšnje imenovanje odgovornega urednika.

Zaskrbljeni so tudi nad potezo, s katero je Dnevnik nedavno dokupil štiri odstotke delnic podjetja Delo prodaja, kar je po dostopnih izračunih hišo stalo okrog 400.000 evrov. Ta vsota je skoraj enaka polovici dobička Dnevnika v letu 2010.