Del opozicije se strinja, da bi moral Dušan Mramor odstopiti, a ostaja nejasno, ali bodo prispevali podpise. Foto: BoBo
Del opozicije se strinja, da bi moral Dušan Mramor odstopiti, a ostaja nejasno, ali bodo prispevali podpise. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Pri podpori interpelacije so v NSi-ju previdni, saj ZL podpira ideologijo, ki jo v stranki zavračajo, je dejala Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Miha Kordiš
Miha Kordiš je dejal, da Dušan Mramor "uničuje socialno državo". Foto: BoBo
ZL: Mramorjevi dodatki le kaplja čez rob

V opozicijskih vrstah ostajajo za zdaj glede vprašanja, ali bodo ZL-ju pomagali nabrati potrebnih 10 podpisov za interpelacijo, previdni. Predsednica in poslanka NSi-ja Ljudmila Novak je v izjavi za medije v DZ-ju odvrnila, da interpelacije še niso prebrali. Pri vprašanju podpore interpelaciji so v stranki previdni, saj v ZL-ju zagovarjajo ideologijo, ki je v NSi-ju ne podpirajo, je pojasnila Novakova in dodala, da prav zato ni nujno, da bodo prispevali podpise.

V NSi-ju so sicer prepričani, da bi finančni minister Mramor moral odstopiti, zato bodo v primeru, če bo interpelacija vložena, to tudi podprli. Premier Cerar bi lahko z neko pametno rekonstrukcijo povečal zaupanje v vlado, ta pa bi delala učinkoviteje, so še prepričani v NSi-ju.

Dobovšek: Razprava v DZ-ju nima smisla
Pri Cerarjevi odločitvi, da zaradi nekih višjih ciljev obdrži ministrsko ekipo, gre za normaliziranje deviantnih ravnanj ministrov, pa je menil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. "Postavil se je nad ljudi z interpretacijo etike in morale," je dejal.

Tematika, ki jo ZL povzema v interpelaciji, je bila po Dobovškovih besedah že obdelana v preteklih dneh. Mramor je ponudil odstop, Cerar, ki bi moral ukrepati, pa je ministra podprl in tako prevzel nase odgovornost za ta ravnanja. Kakšne "akcije" bi torej lahko bile usmerjene kvečjemu proti premierju, kar pa je lahko le konstruktivna nezaupnica, je pojasnil Dobovšek.

Mramor nikakor ni opran svojih dejanj, a glede na podatke, ki so jih prejeli iz ZL-ja, po Dobovškovi oceni ni nekih novih dejstev, ki bi pričala o smiselnosti interpelacije zoper Mramorja, saj ga je Cerar že podprl in razprava v DZ-ju tako ne bi imela nobenega smisla.

V stranki SDS napovedi interpelacije finančnega ministra za zdaj še niso želeli komentirati.
.

.
SD in DeSUS podpirata Cerarjevo odločitev
Poslanec DeSUS-a Franc Jurša je v odzivu dejal, da dvomi, da bo podpisov za vložitev interpelacije dovolj. "Bojim se, da teh glasov ne bodo dobili," je dejal. Ponedeljkovo odločitev premierja, da vlada nadaljuje delo v isti zasedbi, je pospremil z besedami, da različni ministri delajo različno in da vsi verjetno pri predsedniku vlade nimajo odlične ocene. Finančnega ministra Dušana Mramorja je Jurša označil za strokovnjaka s finančnega področja, vsebinsko pa se do njegove politike ni opredelil.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je spomnil na poročanje medijev in pozive javnosti k odstopu Mramorja, kar je po njegovih besedah zdaj "izrabila" še ena opozicijska poslanska skupina. V nasprotju z Juršo je Han prepričan, da bo opozicija z lahkoto zbrala zadostno število podpisov za vložitev interpelacije.

Na Mramorjevo delo so imeli v SD-ju določene pripombe, vendar se je predsednik vlade odločil Mramorja podpreti, je še dodal in nadaljeval, da bi bilo verjetno za vlado lažje, če bi Mramor nepreklicno odstopil. V SD-ju sicer odločitvi premierja, da obdrži Mramorja, ne nasprotujejo, saj jih veže tudi koalicijska pogodba, je izpostavil.

SMC za zdaj brez komentarja
V stranki SMC interpelacije zoper finančnega ministra Mramorja za zdaj še ne komentirajo, so pa podprli odločitev premierja Cerarja, da bo vlada delo letos nadaljevala z isto ministrsko ekipo, je dejala poslanka SMC-ja Lilijana Kozlovič.

ZL potrebuje štiri dodatne podpise
V stranki ZL imajo le šest poslanskih glasov, za vložitev interpelacije pa je potrebnih deset glasov, tako da bodo morali prepričati še vsaj štiri poslance iz drugih strank. Kljub kritikam Mramorja namreč za zdaj še v nobeni izmed poslanskih skupin niso zagotovili, da bodo prispevali podpise za interpelacijo. Skrivnostna ostaja tudi stranka SDS.

ZL: Mramorjevi dodatki le kaplja čez rob