Igrala so za otroke pogosto nevarna zaradi nevzdrževanja. Foto: Reuters
Igrala so za otroke pogosto nevarna zaradi nevzdrževanja. Foto: Reuters

Največji problem je v tem, da so pogosto nevzdrževana in premalo zaščitena. Tržni inšpektorat, ki nadzira igrišča v hotelih, gostinskih lokalih in trgovskih centrih, je lani preveril 190 igral, od katerih jih je bilo kar 148 neustreznih. Tržni inšpektor Luka Rus: "Največkrat gre za neustrezne konstrukcije igral, velikokrat je tudi podlaga neustrezna - ta mora bti takšna, da ublaži morebitne padce z igrala -, za neustrezne vgradnje igral (niso bila stabilna, recimo), pa tudi neustreznih delov igral (ne sme biti štrlečih delov ali ostrih robov)."

Lastniki ne poznajo varnostnih zahtev
Problem je v tem, da lastniki igrišč pogosto sploh ne poznajo varnostnih zahtev, ki jih morajo izpolnjevati. Nadzornica otroških igrišč Andreja Bednjički nepravilnosti ugotavlja na igriščih, ki so bila postavljena še v času Jugoslavije, pa tudi na novejših igriščih: "Težava je v tem, da stara igrišča ne izpolnjujejo več zdajšnjih evropskih varnostnih zahtev, medtem ko pri novejših igriščih prihaja do težav zaradi premajhnega zavedanja o varnosti postavljavcev igral, na drugi strani pa vzdrževalcev - se pravi, ko je igrišče že postavljeno, je treba zanj tudi skrbeti."

Varnost igral naj preverijo tudi starši
Igrala so za otroke pogosto nevarna ravno zaradi nevzdrževanja. Nadzorniki preverjajo predvsem, ali so pravilno pritrjena na podlago in primerno oddaljena od košev za smeti, ceste in vodotokov. Ali so igrala varna, pa lahko velikokrat že sami preverijo tudi starši: "To pomeni, da igrala niso polomljena, da ni nekih ostrih robov, da je ustrezna varnostna podlaga pod igrali, se pravi, da ni zbita zemljina, da v zimskem času ni zmrzali na igrišču."

Igrala, ki ne ustezajo evropskim varnostnim merilom, ogrožajo varnost otrok, zato jih mora lastnik nemudoma odstraniti oziroma preprečiti njihovo uporabo.