Predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec sta na Brdu pri Kranju skupaj s partnericama gostila sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec sta na Brdu pri Kranju skupaj s partnericama gostila sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta. Foto: BoBo

Po Pahorjevih besedah smo se znašli v položaju, ko se težave različnih vrst zgoščajo in ko ostaja odprto vprašanje, ali jih bomo postopno uredili po mirni poti v splošno dobro človeštva ali pa bomo izgubili nadzor nad tem in bo mednarodna skupnost znova v resni nevarnosti za svetovni mir. "Svetovni mir je krhkejši, kakor je bil, toda nacionalne in svetovne sile, ki razumejo pomen miru za reševanje vseh drugih odprtih svetovnih problemov, imamo še vedno dovolj moči, da združimo prizadevanja za njegovo trajno prevlado," je dejal predsednik. Kot je dejal, bi si Slovenija v zdajšnjih varnostno bolj zapletenih svetovnih razmerah želela notranje bolj povezano Evropsko unijo z večjim vplivom navzven. "Za Slovenijo je tak EU bistvenega pomena," je poudaril.

Sprejem diplomatov na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Sprejem diplomatov na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo

Ob tem je Pahor pozdravil nedavni podpis aachenskega dogovora med Nemčijo in Francijo, v katerem vidi nadgradnjo elizejske pogodbe. Izrazil je upanje, da bo po urejenem odhodu Velike Britanije iz EU-ja več časa in politične volje za osredotočanje držav članic na uspešnejšo in učinkovitejšo skupno prihodnost.

Dejal je, da so ZDA naš zaveznik in partner. "S to zaveznico si želimo nadaljnjega poglabljanja vsestranskih odnosov ne glede na razhajanja glede pomena in spoštovanja pariškega podnebnega sporazuma in iranskega jedrskega dogovora," je poudaril. Hkrati je dejal, da sta tudi Rusija in Kitajska "pomembni velesili, ki sicer nista neposredno naši politični ali vojaški zaveznici, vendar si želimo imeti z obema dobre in urejene odnose".

Tudi premier Šarec je v svojem nagovoru dejal, da so varnost, blaginja in splošni družbeni napredek odvisni predvsem od stabilnosti in predvidljivosti mednarodnega okolja, pri čemer pa je opozoril, da okolje, v katerem živimo, ni predvidljivo in ni zadovoljivo stabilno. "Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti se Slovenija zavzema za ohranitev mednarodnega sistema, ki temelji na vladavini prava ter spoštovanju človekovih pravic in pravil delovanja mednarodnih institucij, ki so jih države skupaj oblikovale po koncu druge svetovne vojne," je poudaril.

"V Sloveniji verjamemo v prihodnost EU-ja in storili bomo vse ne samo, da se ohrani, temveč da postane še močnejši, trdnejši in učinkovitejši," je poudaril Šarec. "V tej smeri bomo še posebej delovali v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja in pri njegovi izvedbi v drugi polovici leta 2021." Pred bližnjimi volitvami v Evropski parlament je opozoril, da bodo te v marsičem opredelile novo politično podobo EU-ja. "Želimo si, da bi bila to podoba v svet odprtega EU-ja, notranja trdnost, katere temelji so v obrambi skupnih vrednot in interesov. Kot takšna bo lahko vir vpliva in moči tudi navzven," je dejal.

Šarec je zagotovil nadaljnja prizadevanja za vključitev držav Zahodnega Balkana v EU. Ob tem se je zavzel za oblikovanje ambicioznejših politik pri zmanjševanju razvojnega prepada med Unijo in državami regije, uveljavljanje vladavine prava in reševanje vseh odprtih vprašanj, tudi mejnih, kot posledice razpada nekdanje Jugoslavije.

Diplomatski zbor na Brdu pri Kranju