Cilj Slovenije pri mediaciji je, da pride do predloga za določitev meje na kopnem in na morju. Foto: MMC RTV SLO
Cilj Slovenije pri mediaciji je, da pride do predloga za določitev meje na kopnem in na morju. Foto: MMC RTV SLO
Ko bo Hrvaška sprejela odločitev o mediaciji, bo Slovenija povedala, kaj mora Hrvaška še storiti, da ji bo Slovenija dala prosto pot pri pogajanjih z Evropsko unijo. Foto: MMC RTV SLO

Storili smo prav, ko smo se decembra odločili, kot smo se. Sicer bi težave pometli pod preprogo in potem bi vsi eksplodirali, ko bi bila Slovenija v procesu ratifikacije pristopne pogodbe s Hrvaško.

Borut Pahor
Pahor se je znova sestal s predsedniki strank

Zdaj pričakujejo, da bo Hrvaška sprejela enako odločitev. Kot je znano, mora Hrvaška svojo odločitev sprejeti do ponedeljka. Hrvaška potrditev možnosti mediacije bi omogočila, da se začnejo pogovori o elementih mediacije, ki naj po Pahorjevih besedah dobijo podporo v primernih telesih, v Sloveniji v državnem zboru, da bi se mediacija lahko začela.

Cilj Slovenije pri mediaciji je, da pride do predloga za določitev meje na kopnem in na morju. Slovenija si ob tem prizadeva, da bi se določanje meje dogajalo sočasno s hrvaškimi pogajanji, da bi šlo za prepletena procesa. Slovenija bo vztrajala, da je izhodišče mediacije stanje na dan 25. junija 1991, ter da se odloča tako o meji na morju kot o meji na kopnem.

Slovenija za zavezujočo mediacijo
Ker mediacija ni zavezujoča, bo zavezujoča odločitev pogoj Slovenije, da bi se izognili podrobnim nevšečnostim, ki so nastale po neratifikaciji sporazuma Drnovšek-Račan. Lahko pa bi se zgodilo tudi, da bi se dogovor potrjeval na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Ko bo Hrvaška sprejela odločitev o mediaciji, pa bo Slovenija povedala, kaj mora Hrvaška še storiti, da ji bo Slovenija dala prosto pot pri pogajanjih z Evropsko unijo.

Pahor je po sestanku s prvaki strank še dejal, da bo vlada v četrtek obravnavala poročilo slovenskega dela mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov, ki v svojem sklepu pravi, da je njen mandat izčrpan. Takšno stališče bo najverjetneje sprejela tudi vlada in s tem bo delo komisije končano, je dodal premier.

Slovenija želi z mediacijo priti do končne rešitve
Pahor je sicer že pojasnil, da slovenska stran vidi pomen mediacije, ki naj bi jo vodila tričlanska mediacijska skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, predvsem v tem, "da posredniki pomagajo obema državama do določitve meje na kopnem in na morju". Slovenija in Evropska unija zdaj čakata na odgovor Hrvaške, ki si je za premislek vzela še teden dni časa.

Iz sosednje države prihajajo mnenja, da naj bi bila mediacija le pot do končne odločitve na mednarodnem sodišču in torej le priprava pravnih okvirjev za reševanje spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Toda Pahor je po četrtkovi seji jasno povedal, da se slovenska vlada zavzema, da z "mediacijo pridemo do končne določitve meje".

Žbogar: V dveh tednih bomo težko našli soglasje
Zunanji minister Samuel Žbogar upa, da bo Hrvaška do ponedeljka resnično sprejela stališče do mediacije, saj si Slovenija želi čimprejšnjega napredka na tem področju. Na vprašanje, ali bo dogovor med Slovenijo in Hrvaško mogoč do medvladne pristopne konference za Hrvaško, ki je napovedana za 27. marec, pa je Žbogar v ponedeljek odgovoril, da po vsej verjetnosti ne.

"Zelo malo časa je, da bi se uskladili do konca meseca, saj bomo v dveh tednih težko dosegli soglasje in uskladili vse modalitete," je še dodal Žbogar, ki se bo še ta mesec sešel s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem.

A. S./A. M.

Storili smo prav, ko smo se decembra odločili, kot smo se. Sicer bi težave pometli pod preprogo in potem bi vsi eksplodirali, ko bi bila Slovenija v procesu ratifikacije pristopne pogodbe s Hrvaško.

Borut Pahor
Pahor se je znova sestal s predsedniki strank