Slovesnost je bila namenjena tudi spominu na leto 1991. Foto: BoBo
Slovesnost je bila namenjena tudi spominu na leto 1991. Foto: BoBo

"Takšna zgodovinska znamenja, kot je to pred Partizanskim domom na Pristavi, pričajo o pomenu svobode in miru, zato jih je treba ohranjati," je dejal predsednik republike in poudaril, da si moramo prizadevati, da po mirni poti uredimo vsa odprta vprašanja. "Da se ne zgodi, da bi čez leta ugotavljali, da smo zamudili to zgodovinsko priložnost," je dejal.

Dodal je, da je nasilje med ljudmi vse pogostejše, ker se nihče ne potrudi, da bi rešitev našel po mirni poti: "Poiskati moramo vse mogoče načine, da zavarujemo mir in utrdimo alternativo svobodnega sveta, na katerem bo vsakomur dano, da bo užival svobodo in mir s polnimi pljuči."

Mir je treba zavarovati
Tudi ob aktualnih dogodkov je Pahor opozoril na pomen ohranjanja miru: "To nas kot državljane sveta postavlja pred nalogo, da najdemo med nami vse mogoče načine, da zavarujemo mir in utrdimo svobodni svet, ne glede na razlike med nami," je dodal.

Na slovesnosti ob spominskem obeležju pred partizanskim domom na Pristavi so se zbrani spomnili padlih iz Stične in okolice, aktivistov OF-a iz Gorenjske, kurirjev in vseh pogumnih pripadnikov, ki so branili slovensko zemljo in slovenstvo.

Slovesnost je bila namenjena tudi spominu na leto 1991, ko so se na tem mestu sestajali pomembni akterji osamosvojitvene vojne.