Kosovski predsednik je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, kar je njegov prvi dvostranski obisk v tujini. Foto: UP-RS
Kosovski predsednik je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, kar je njegov prvi dvostranski obisk v tujini. Foto: UP-RS
Kosovski predsednik meni, da ima Kosovo aktivno vlogo pri miru in stabilnosti v regiji. Foto: UP-RS
Kosovski predsednik na obisku v Sloveniji

"Dialog je bistvena pot, najlažja, najboljša pot za urejanje vseh vprašanj," je povedal predsednik Borut Pahor in dodal, da so pomembni tako gospodarski kot politični napredek in vključevanje držav v EU, kar bo lažje in enostavneje, ko se bodo narodi po krvavi tragediji pred 20 leti spravili s preteklostjo zato, da bi lahko spreminjali prihodnost. "Treba je zaživeti na novo, ne da bi pozabili, ampak da nas to pri tem ne bi obremenjevalo," je dejal.

Thaci je menil, da je sprava edina alternativa. Normalizacija odnosov med Kosovom in Srbijo pa poteka s počasnimi, a neustavljivimi koraki, je bil prepričan kosovski predsednik. Kosovo in Srbija naj bi si prizadevala za poseben mednarodni sporazum med Beogradom in Prištino glede odprtih, dvostranskih vprašanj.

Pahor je ob tem opozoril, da je Slovenija spodbujala dialog med Beogradom in Prištino, ko so vsi drugi še mislili, da to ni mogoče. Pahorjeva vizija Kosova je samostojna država, priznana s strani vseh sosednjih držav, z urejenimi dvostranskimi odnosi, kot ena od držav, ki bodo v tem najzahtevnejšem času uredile najtežja vprašanja, ki ta hip bremenijo njihov tudi notranji razvoj in bodo pripravljene za vključitev v evro-atlantske integracije. "Zahodni Balkan je naravni prostor Evropske unije," je še poudaril Pahor.

Želja po več gospodarskega sodelovanja
Pahor in Thaci sta se zavzela tudi za povečanje dvostranske blagovne menjave, ki je lani znašala skoraj 91 milijonov evrov. Slovenija je drugi največji tuji vlagatelj na Kosovu. Thaci je ob tem omenil, da na Kosovu pripravljajo ustrezno zakonodajo, katere namen je pospešiti tuja vlaganja v državi.

Glede vizumske liberalizacije za Kosovo je Pahor izrazil željo, da bi v prihodnjih dneh v Bruslju prišlo do kompromisov, ki bi omogočili, da bi EU uvedel vizumsko liberalizacijo in s tem Kosovu dala pomemben signal glede njegove evropske perspektive.

Thaci tudi pri Cerarju
Thaci se je srečal še s premierjem Mirom Cerarjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Premier Cerar je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija še zmeraj med največjimi tujimi vlagatelji na Kosovu, in zagotovil, da bo Slovenija še naprej odločna podpornica kosovskih integracijskih procesov v evroatlantskih povezavah ter bo tudi v prihodnje spodbujala dialog Beograd - Priština.

Kosovski predsednik na obisku v Sloveniji