Slovenija pozdravlja novico o smrti bin Ladna,
Slovenija pozdravlja novico o smrti bin Ladna, "ki predstavlja pomemben dosežek v boju proti mednarodnemu terorizmu", pravijo na zunanjem ministrstvu. Foto: Reuters

Slovenija je zelo varna. Menimo, da so vaše varnostne sile zelo sposobne.

Joseph Mussomeli
Joseph Mussomeli
Številni so mislili, da ZDA ne bodo nikoli ujele bin Ladna in da bodo napadi 11. septembra po desetih letih že pozabljeni, a večina v civiliziranem svetu se teh dogodkov še vedno spominja, kot bi se zgodili včeraj, pravi ameriški veleposlanik v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Pravici bi bilo zadoščeno le, če bi Osamo bin Ladna pripeljali pred sodišče.

Aleš Zalar, slovenski pravosodni minister na Twitterju
Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani
Policija bo pozorneje spremljala tudi dogajanje pred ameriško ambasado v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji smo - ne le zaradi enotne politike, ki se je izoblikovala v OZN, predvsem pa v EU in NATO - ves čas podpirali protiteroristične ukrepe in smo lahko zadovoljni, če so uspešni.

SDS
Veleposlanik ZDA Mussomeli o akciji proti bin Ladnu

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je premierja Boruta Pahorja seznanil z uspešno ameriško akcijo proti glavnemu pobudniku napadov na cilje v ZDA 11. septembra 2001 Osami bin Ladnu in mu razkril tudi nekaj podrobnosti akcije.

Pahor je poudaril, da je v celotni mednarodni skupnosti zdaj bolj kot kadar koli potrebno skupno spoznanje, da je terorizem, ki zlorablja verske, politične ali druge motive za dosego svojih ciljev, nelegitimen in da bo naletel na oster odpor mednarodne skupnosti ne glede na to, kdo in s katerimi cilji ter opravičili ga bo izvajal.

Mussomeli: Noben terorist ni varen
Seveda je tudi veleposlanik Mussomeli vesel, da je bila ameriška operacija, na katero so ZDA čakale celo desetletje, uspešna. Čeprav smrt nobenega človeka ne more biti razlog za veselje, pa usmrtitev bin Ladna prinaša olajšanje in nekakšno tolažbo sorodnikom njegovih žrtev, je dejal. Prav tako ta akcija po njegovem mnenju kaže, da noben terorist ni varen. "Lahko se izmikajo pet, deset, dvajset let, toda enkrat bodo pokončani."

Sicer pa je bil sam že nekaj časa prepričan, da bodo uspeli ujeti bin Ladna, saj je ameriški predsednik Barack Obama v nasprotju s svojim predhodnikom Georgeem W. Bushem vso energijo usmeril v Al Kaido, Pakistan in Afganistan. "Imeli smo veliko možnosti, da bi ga ujeli v letih 2001, 2002, a prejšnji predsednik in njegova administracija niso dobro opravili naloge. Preveč so bili osredotočeni na Irak, preveč so bili raztreseni."

Terorizma v svetu še ne bo konec
Zdaj se po njegovih besedah pričakujejo odzivi iz arabskega sveta, a je prepričan, da so verjetnosti terorističnega napada nekaj dni po tem dogodku zelo majhne. Prav tako sta se oba s premierjem Pahorjem strinjala, da je Slovenija ena najbolj varnih in za teroriste najmanj zanimivih držav na svetu.

Se mu pa zdijo nerealna pričakovanja, da bo zdaj, ko je bila teroristični mreži Al Kaida "odsekana glava", terorizma v svetu konec, saj se je v tem času izurilo že veliko voditeljev in fundamentalistov, ki so sposobni izvesti teroristične akcije. A po drugi strani je to psihološko in simbolno velik udarec terorizmu, je še dejal.

MZZ: Samo skupni napori prinesejo uspeh
Podobno menijo tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer pravijo, da se boj proti mednarodnemu terorizmu, kljub pomembnim uspehom, še ni končal. "Samo skupni napori mednarodne skupnosti lahko prinesejo uspeh v boju proti mednarodnemu terorizmu. Slovenija zato namerava še naprej dejavno prispevati k boju proti tej globalni grožnji, tudi z uresničenjem vseh pomembnejših področnih instrumentov, pripravljenih v sistemu Organizacije združenih narodov, Evropski uniji in v regionalnih okvirih," so sporočili z MZZ-ja.

SDS: Dogodek se ujema z gibanji v arabskem svetu
V največji opozicijski stranki SDS pa so poudarili, da se čas simboličnega in dejanskega obračuna z Al Kaido ujema z demokratičnimi gibanji v arabskem svetu, ki so jih številni zahodni komentatorji in politiki spremljali z nezaupanjem ravno zaradi tega, ker so se bali, da se bodo ta gibanja pomešala s terorizmom in islamskim radikalizmom.

"V Slovenski demokratski stranki pozdravljamo in podpiramo demokratična gibanja, medkulturni dialog in obrambno sposobnost demokratičnega sveta. Ob današnjem porazu terorizma ponavljamo, da nas ne morejo preslepiti nobene ideološke poenostavitve, ki ščuvajo k civilizacijskim spopadom in kulturnim vojnam."

Policija: Pri nas je nizka stopnja ogroženosti
Pojavili so se tudi namigi, da bi se teroristi zaradi smrti bin Ladna lahko maščevali in napadli različne tarče po svetu. A slovenska policija zagotavlja, da intenzivno spremlja varnostne razmere in ukrepe v Evropski uniji in zunaj ter izvaja različne aktivnosti na področju boja proti terorizmu.

Tako bo ravnala tudi pri zaščiti varovanih objektov, kot je, na primer, ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, sprejemala pa bo tudi preventivne ukrepe, da bi preprečili morebitne grožnje. "Ne glede na to se stopnja ogroženosti v Sloveniji v zadnjem obdobju ni spremenila in ostaja nizka, saj varnostne razmere in trendi ne kažejo povečanega ogrožanja na območju Slovenije," so še dodali.

Slovenija je zelo varna. Menimo, da so vaše varnostne sile zelo sposobne.

Joseph Mussomeli

Pravici bi bilo zadoščeno le, če bi Osamo bin Ladna pripeljali pred sodišče.

Aleš Zalar, slovenski pravosodni minister na Twitterju

V Sloveniji smo - ne le zaradi enotne politike, ki se je izoblikovala v OZN, predvsem pa v EU in NATO - ves čas podpirali protiteroristične ukrepe in smo lahko zadovoljni, če so uspešni.

SDS
Veleposlanik ZDA Mussomeli o akciji proti bin Ladnu