Foto:
Foto:
Bo Feri Horvat novi predsednik DZ-ja?

V poslanski skupini ZLSD-ja so napovedali, da bodo za novega predsednika parlamenta predlagali Ferija Horvata.

Kandidata za predsednika in podpredsednika DZ-ja lahko predlaga deset poslancev, za izvolitev pa bo na tajnem glasovanju potreboval 46 glasov poslancev.

Borut Pahor državni zbor zapušča, ker je bil izvoljen za enega od sedmih slovenskih poslancev v Evropski parlament. Ob potrditvi za evroposlanca mu bo hkrati prenehal mandat poslanca v DZ-ju.

SDS in NSi se zahvaljujeta Pahorju
"Pahorju moramo priznati, da se je vedno zavzemal za ugled DZ-ja. Zavedal se je, da je parlament naravni kraj, v katerem pride do izraza različnost pogledov in stališč. Tega se je zavedal celo mnogo bolje kot velika koalicija pod vodstvom LDS-a, kateri pripada," je ob Pahorjevem odstopu povedal predsednik NSi-ja Andrej Bajuk.

Prvak SDS-a Janez Janša pa je ocenil, da je Pahor korektno opravljal svojo funkcijo, za kar se mu v poslanski skupini SDS-a tudi zahvaljujejo. V poslanski skupini sicer formalno še niso razpravljali o napovedani kandidaturi Ferija Horvata za predsednika DZ-ja, vendar pa "skoraj zagotovo ne bo nasprotovala kandidaturi", je povedal Janša.

Novi predsednik parlamenta že do 15. julija?
S Pahorjevim odstopom se mora seznaniti še državni zbor, s čimer bo Pahorju tudi formalno prenehala funkcija predsednika državnega zbora, do izvolitve novega pa bo njegove naloge prevzel najstarejši podpredsednik - to je Valentin Pohorec (DeSUS).

DZ bi to lahko storil v okviru redne julijske seje, ki se bo začela v petek in bo trajala do 15. julija. Do tega datuma pa bi lahko DZ tudi že odločal o novem predsedniku parlamenta, če bo zato vložen tudi kvalificiran predlog.