Vodje parlamentarnih strank Borut Pahor je na posvet o brexitu povabil vodje parlamentarnih strank. Foto: BoBo
Vodje parlamentarnih strank Borut Pahor je na posvet o brexitu povabil vodje parlamentarnih strank. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju dejal, da bodo tudi v prihodnje voditelji parlamentarnih strank po potrebi usklajevali stališča glede najpomembnejših odločitev, povezanih z razvojem EU-ja in vlogo Slovenije v njej. Obe sprejeti stališči sta po mnenju Pahorja pomembni z vidika pozicioniranja politike v prihodnjih mesecih.

Pahor je na vprašanje, ali so se pojavile ideje o združevanju z državami višegrajske skupine, je odgovoril, da se o tem niso pogovarjali, sam pa vidi v EU-ju le dva trenda, in sicer vzpon nacionalnih politik in dolgoročni zaton EU-ja, na drugi strani pa večjo institucionalno povezanost, ki jo Pahor vidi v zveznih državah.

Cerar: Našo povezovalnost prepoznali drugi
Predsednik vlade Miro Cerar pa je po srečanju povedal, da je podprl stališča predsednika republike, napovedal pa je, da bo vlada v prihodnjih dneh oblikovala posebno delovno skupino v sklopu ministrstva za zunanje zadeve, ki bo spremljala postopke izstopa Velike Britanije in se dejavno povezovala z drugimi skupinami v sedemindvajseterici.

Napovedal je tudi udeležbo na srečanju sedemindvajseterice, ki bo potekalo septembra, na njem bodo o brexitu razpravljali na najvišji ravni. Slovenija pa bo, tako Cerar, v tem postopku ves čas sodelovala z namenom krepitve povezovanja. Cerar je ob tem dejal, da je tudi na srečanju s francoskim predsednikom dobil potrdilo, da je Slovenija prepoznana kot država, ki v EU-ju deluje povezovalno.

ZL: Odpraviti je treba neenakosti v EU-ju
Sprejetim stališčem se ni pridružila zgolj Združena levica. Po srečanju je poslanec ZL-ja Matej Tašner Vatovec dejal, da brexita ni poganjal samo populizem, ampak tudi nezadovoljstvo nad unijo. V ZL-ju podpirajo uspešen razvoj EU-ja, a opozarjajo, da je ta odvisen od odprave neenakosti znotraj EU-ja. Po mnenju Vatovca pa je potrebna tudi demokratizacija evropskih institucij, zlasti komisije, ki, tako Vatovec, ne deluje po najvišjih standardih transparentnosti.

Erjavec: Federativen EU je nerealna ideja
Ob robu srečanja je zunanji minister Karl Erjavec dejal, da je izmenjava stališč med parlamentarnimi strankami ključna, saj smo po njegovem mnenju na prelomni točki glede vprašanja, kakšno Unijo lahko pričakujemo v prihodnje. Erjavec ob tem dodaja, da Slovenija zastopa stališče, da mora Evropska unija ostati močna in povezana, vse odločitve po brexitu pa naj se sprejemajo v okviru sedemindvajseterice.

Erjavec je tudi naklonjen ideji o federativni Uniji, ki jo že dalj časa zagovarja Pahor. A Erjavec ob tem dodaja, da gre za cilj, ki ga ne bo mogoče kmalu doseči, saj si ne predstavlja, da bi države, kot je Francija, zunanjo politiko prepustile Bruslju.

EU se mora spremeniti
Vodje parlamentarnih strank po sestanku niso dajali izjav, sta pa pred srečanjem predsednik SD-ja Dejan Židan in predsednica NSi-ja Ljudmila Novak poudarila, da izstop Velike Britanije zahteva temeljit premislek o delovanju EU-ja, ki se mora spremeniti, če se Unija želi obdržati.