Z Brankom Maslešo se bodo sestali še ta teden, datum bo določila premierka, je dejal pravosodni minister Senko Pličanič. Foto: BoBo
Z Brankom Maslešo se bodo sestali še ta teden, datum bo določila premierka, je dejal pravosodni minister Senko Pličanič. Foto: BoBo

V prihodnjih dneh se bosta sestala še s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo, ki je pred kratkim opozoril, da bo sodiščem do prve polovice julija zmanjkalo sredstev za sodne postopke, kar bi lahko privedlo do popolnega zastoja dela sodišč.

Sestali naj bi se še ta teden in se konkretno pogovorili o mogočih rešitvah in tem, kako in kje poiskati denar za sodišča, je dejal Pličanič in dodal, da se želi vlada s sodstvom pogovoriti tudi o tem, kako sodišča spoštujejo zavezo o dodatnem zaposlovanju ljudi v sodstvu. Pličanič je namreč pred kratkim opozoril, da so v sodstvu v zadnjih šestih mesecih na novo zaposlili 66 ljudi, in to ne sodnikov, ampak drugih sodelavcev. To pa je v nasprotju z zavezo, ki sta jo lani sklenila vlada in sodstvo.

Pličanič: Tudi sodstvo mora biti gospodarno
"Število sodnikov so zmanjšali za manjše število, kot je bilo dogovorjeno, število drugega osebja pa so povečali za večje število, kot je bilo dogovorjeno. Tu je čez prst tri milijone evrov,"
je dejal Pličanič. Poudaril je še, da morajo v zdajšnjih javnofinančnih razmerah z denarjem, ki ga imajo na voljo, racionalno ravnati tudi sodišča.

"Sodstvo je pač samostojna veja oblasti, ima svoj proračun in bi ga moralo racionalno, gospodarno upravljati. Ne pa da sklicuje tiskovne konference in na ta način poskuša doseči, da se jim denar kar tako da. Naj ga poiščejo v svojih vrstah. Če pa ga v resnici manjka, na splošno, potem sem pa jaz prvi, ki bom podprl, da se jim dodeli dodaten denar. Ampak to bo vse treba ugotoviti na tem skupnem sestanku," je v četrtek povedal Pličanič.

Sestanek torej zanesljivo bo, še ta teden, datum pa bo določila premierka, je potrdil Pličanič, ki je sicer po sestanku s premierko dejal, da so bili pogovori uspešni, o konkretnih predlogih in vsebini pa ni želel govoriti.