NEK so v nedeljo preventivno ustavili. Foto: MMC RTV SLO
NEK so v nedeljo preventivno ustavili. Foto: MMC RTV SLO

Zdaj po dogovoru z dispečerji počasi zvišujejo obremenitev, so še sporočili iz NEK-a in dodali, da so po preventivni zaustavitvi preverili opremo, ocenili stanje in izvedli potrebna vzdrževalna dela.

Nuklearko so v nedeljo preventivno ročno ustavili, ker se je pretok reke Save hitro povečeval, poleg tega pa je reka s seboj nosila velike količine listja in drugih nečistoč, s čimer se je zmanjšala učinkovitost hladilnega sistema sekundarne strani. Zaradi zaustavitve elektrarne, neželenih vplivov na okolje in ljudi ni bilo, še zagotavljajo v NEK-u.

Pretekli konec tedna je močno deževje in sneženje po državi povzročilo precej težav. Na območju Ajdovščine in Goriškem je voda zalivala kleti, stanovanja in druga poslopja, poplavilo je številne ceste, nekatere od teh so bile zaprte tudi zaradi podrtega drevja in zemeljskih plazov.

O številnih nevšečnostih so poročali tudi s širših območij Ljubljane, Celja, Novega mesta, Kranja, Murske Sobote, Slovenj Gradca, Brežic in Trbovelj. Na območju Elektra Maribor je v noči na nedeljo zaradi snega brez elektrike ostalo skoraj 40.000 odjemalcev, oskrba z elektriko je bila motena tudi na območju Elektra Celje in Elektra Ljubljana.