Akustiko v stoženski dvorani bodo rekonstruirali. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Akustiko v stoženski dvorani bodo rekonstruirali. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

V zavodu so zagotovili, da škode zaradi del ne bodo imeli, saj za ta čas ni bilo nobene rezervacije. Pojasnili pa so, da se bo po opravljeni rekonstrukciji čas odmeva zvoka po zagotovilu izvajalcev del z 9,5 sekunde zmanjšal na 2,5 sekunde.

Dodatni stroški še neznanka
Kolikšni bodo stroški dodatnih del v dvorani Stožice in kdo bo prispeval sredstva v Grepu, niso povedali.

Na težave z akustiko v stoženski dvorani so že opozarjali obiskovalci, pred tedni - ob prvi obletnici odprtja največjega športnega objekta v Sloveniji - pa jih je izpostavil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. "Treba je paziti, da ohranimo primerno akustiko za navijanje športnih tekem in obenem omogočimo zadovoljivo akustiko za glasbene dogodke," je pojasnil.

Finančne težave pri gradnji trgovskega dela Stožic
Janković pa je zdaj še priznal, da so, potem ko je v Libiji izbruhnila vojna, nastale težave z denarjem pri gradnji komercialnega dela Stožic. Banke tako rešujejo Grep pred stečajem z dodatnim posojilom, namesto da bi Grep našel lastna sredstva, so poročale Finance.

Podjetju Grep (v lasti Gradisa skupine G, Energoplana in avstrijske Supernove) pred črpanjem zadnje, 15-milijonske tranše sindiciranega posojila namreč ni uspelo zagotoviti dokapitalizacije za najmanj 15 milijonov evrov.

Vojna v Libiji je po besedah župana preprečila podpis pogodbe o dokapitalizaciji Grepa s 30 milijoni evrov, o čemer sta se dogovorila predsednik vlade Borut Pahor in libijski voditelj Moamer Gadafi. Drugega investitorja ni, je povedal Janković, ki pričakuje, da bodo zagato rešile banke.

SID banka ustavila nakazilo
Konzorcij bank NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, Factor banka in državna SID banka, ki so Grepu že nakazale sto milijonov evrov, naj bi že skoraj dorekle, da bodo Grepu ob zadnji, 15-milijonski tranši posojila dale dodatnih 15 milijonov evrov namesto lastnih sredstev lastnika Grepa za dokapitalizacijo.

Tik pred izplačilom skupno 30 milijonov evrov pa naj bi nakazilo ustavil nadzorni svet SID banke, ki ga vodi Andreja Kert, nekdanja direktorica direktorata za javno premoženje na finančnem ministrstvu. Nadzorniki naj bi postavili dodatne zahteve, s katerimi bi zavarovali vložek SID v Stožice. Kakšne so te zahteve, se ne ve.

V letu dni po odprtju največjega športnega objekta v Sloveniji so v Centru Stožice sicer našteli že prek 700.000 obiskovalcev. Z obiskom sta zadovoljna tako upravljavec, Javni zavod Šport Ljubljana, kot Mestna občina Ljubljana. Center, ki je stal 119,9 milijona evrov, v prvem letu posluje pozitivno, Stožice pa bodo končno podobo pokazale marca, ko naj bi bil dokončan tudi trgovski del. Center Stožice v javno-zasebnem partnerstvu z MOL-om gradi podjetje Grep.