Odvetniška zbornica Slovenije je početverila vpisnino v odvetniški imenik na 9 tisoč evrov. Foto: BoBo
Odvetniška zbornica Slovenije je početverila vpisnino v odvetniški imenik na 9 tisoč evrov. Foto: BoBo
false
Vprašanje bi se moralo reševati pri omejevanju vpisnih mest na fakultetah, ne pa z "elitizmom", je prepričan odvetnik Boris Grobelnik. Foto: BoBo
Stojan Zdolšek
Najvišje povišanje, in sicer na kar 12 tisoč evrov, je predlagal odvetnik Stojan Zdolšek. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Povišanja vpisnine, ki poleg vpisa v odvetniški imenik vsebuje tudi strošek pripravništva in odvetniške kandidature, na dnevnem redu skupščine sploh ni bilo, je pojasnil predsednik zbornice Roman Završek. Upravni odbor je vseeno predlagal povišanje na 3 tisoč evrov, in sicer z argumentom, da je potrebno vpisnino, ki je niso povišali že od leta 2003, uskladiti z inflacijo. Nekateri odvetniki so nato takoj pograbili priložnost in na dan prišli s svojimi mnogo višjimi predlogi za povišanje na pet, sedem, devet in celo 12 tisoč evrov. Najvišjo številko je predlagal odvetnik Stojan Zdolšek, ki dogajanja na skupščini ni želel komentirati, je za STA poročala Sabina Zonta.

Uskladili so se za 9 tisoč evrov visoko vpisnino, za katero naj bi neuradno glasovalo okoli 50 od 63 prisotnih odvetnikov, saj naj tako visoka vpisnina ne bi predstavljala zneska, ki ga pravnik z nekajletno prakso ne bi mogel zbrati, je pojasnil Završek.

Elitizem in omejevanje konkurence
Tako visoko povišanje je odmevalo med odvetniki, razburilo pa predvsem odvetniške kandidate, ki po neuradnih informacijah v povprečju zaslužijo med 800 in 1100 evri plače. Znanega ljubljanskega odvetnika Miho Kozinca zanima, ali so vsi, ki so podprli takšno povišanje, sami imeli toliko denarja, ko so začenjali odvetniško pot. Mlad odvetnik ima veliko stroškov, saj si mora urediti pisarno, sočasno pa verjetno rešiti tudi stanovanjski problem, je opozoril.

S Kozincem se strinja tudi ljubljanski odvetnik Boris Grobelnik, ki je dejal, da je v odvetništvu res preveč ljudi, a tega ne bi smeli reševati z omejevanjem svobodne izbire poklica in zapiranjem vrat mladim. "Gre za kratkovidnost in zasledovanje lastnih interesov," je dodal Kozinc.

Vprašanje bi se moralo reševati že pri številu vpisnih mest na študiju prava, saj je nekoč ta program nudila samo ena fakulteta, zdaj pa kar tri, je opozoril Grobelnik in dodal, da bi se odvetništvo lahko urejalo tudi na podlagi izkušenj, in sicer tako, da bi odvetnik prvih pet let zagovarjal le zadeve v pristojnosti okrajnega sodišča. "Zdaj gre namreč za elitizem," je ocenil Grobelnik, saj bodo v odvetništvo lahko vstopali le otroci bogatejših staršev.

Kozinčeva odvetniška pisarna je svojim kandidatom sama plačevala vpisnino, a ta znesek je previsok, je opozoril in nadaljeval, da bi morala zbornica nemudoma sklicati izredno skupščino in predlagati nov sklep.

Visoka vpisnina zapira vrata mladim
Mladi pravnik je moral doslej, če je želel postati odvetniški pripravnik, plačati 250 evrov, odvetniški kandidat pa 960 evrov. Vpis v sam odvetniški imenik pa je nato stal še dodatnih 1200 evrov, skupaj torej nekaj manj kot poldrugi tisočak. Strošek pripravništva in kandidature ostaja enak, vpisnino v odvetniški imenik pa so povišali na okoli 7790 evrov.

Visoka vpisnina bo prizadela odvetniške kandidate, ki so sicer znotraj zbornice organizirani v svoj zbor, predstavnikov omenjenega zbora pa na skupščini ni bilo, čeprav so po statutu zbornice vabljeni, je izpostavil Završek. Odvetniški kandidati sicer volilne pravice in moči odločanja na skupščini nimajo.

Završek je napovedal dialog s predstavniki zbora odvetniških kandidatov, s katerimi se bo sestal takoj po prvomajskih počitnicah.