Ustavno sodišče je sklenilo, da določbi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki urejata pogoje pokojninske dobe brez dokupa nista neustavni. Foto: AP
Ustavno sodišče je sklenilo, da določbi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki urejata pogoje pokojninske dobe brez dokupa nista neustavni. Foto: AP

Pobudo za presojo ustavnosti četrtega in petega odstavka 27. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v delu, ki se nanaša na pokojninsko dobo brez dokupa kot enega izmed pogojev za pridobitev starostne pokojnine sta vložila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Pobudnika sta namreč mnenja, da sta določbi protiustavni, saj se v pokojninsko dobo ne šteje doba, pridobljena s prostovoljno vključitvijo v pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Ustavno sodišče: Ni kršitve načela enakosti
Po mnenju sindikatov ta določba ogroža pravice delavcev, ki so zaradi stečajev delodajalcev postali brezposelnosti in so se po neuspešnem iskanju zaposlitve prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Protiustavni pa naj bi bili določbi zaradi spreminjanja dobe za nazaj, saj v prejšnjem zakonu tega razlikovanja ni bilo.

Ustavno sodišče pa je, kljub ugotovitvi, da je zakonodajalec posegel v upravičena pričakovanja zavarovancev, mnenja, da tak poseg ni nedopusten. Pravica do starostne pokojnine po mnenju sodišča omogoča zavarovancu tudi izstop iz obveznega zavarovanja pri nižji starosti. Z izključevanjem prostovoljnih zavarovancev pa zakonodajalec po mnenju sodišča ni ravnal v neskladju z načelom enakosti.

Vlada pa je v odzivu na sodbo zapisala, da je pokojnina pravica iz socialnega zavarovanja, za katero morajo biti tudi plačani prispevki, saj bi bila v nasprotnem primeru omajana stabilnost sistema financiranja.

Ureditev upoštevanja obdobja, v katerem so bili prispevki za delavce zgolj obračunani, ne pa tudi plačani, v pokojninsko dobo, po mnenju vlade omogoča ustrezno varstvo delavcev in se upošteva tako pri ugotavljanju pogojev za pridobitev pokojnine kot tudi pri odmeri pokojnine.

Sindikati bodo pravico iskali v Evropi
Po mnenju ustavnega sodišča so zavarovanci lahko pričakovali spremembe, obenem pa jim je kljub temu zagotovljena socialna varnost. Ločeno mnenje je podala sodnica Etelka Korpič Horvat, pridružil pa se ji je tudi Miroslav Mozetič. Menita namreč, da so zavarovanci upravičeno pričakovali, da se jim bodo vplačani prispevki upoštevali kot enakovredni pokojninski dobi brez dokupa.

V ZSSS-ju so nad odločitvijo sodišča razočarani, saj menijo da so ustavni sodniki prezrli krivice, ki jih zakoni prinašajo delavcem. O prihodnjih korakih se bodo še odločili, a so že napovedali pritožbo na ustreznem evropskem sodišču.