Ob siceršnjem 5,7-odstotnem porastu kršitev cestnega prometa so bile v letu 2014 slovenske ceste varnejše. V prometnih nesrečah je umrlo 108 ljudi, leto pred tem 125, kar pomeni 13,6-odsotni upad. Foto: BoBo
Ob siceršnjem 5,7-odstotnem porastu kršitev cestnega prometa so bile v letu 2014 slovenske ceste varnejše. V prometnih nesrečah je umrlo 108 ljudi, leto pred tem 125, kar pomeni 13,6-odsotni upad. Foto: BoBo

Generalna policijska uprava je predstavila letno poročilo o svojem delu. Po besedah prvega moža policije Marjana Fanka si bodo lansko leto zapomnili po nadpovprečnih rezultatih, a tudi po energiji, ki so jo vložili v zagotavljanje virov, da bi dosegli tako stopnjo varnosti. Bilo pa je tudi črno, saj so izgubili štiri kolege, od tega tri v prometnih nesrečah, en policist pa je umrl po streljanju med nadzorom prometa.

Gospodarska kriminaliteta je bila tudi v letu 2014 ena izmed prednostnih področij dela, kar dokazujejo številke. Zaznali so 2,7-odstoten porast števila kaznivih dejanj, ugotovljena škoda pa se je povečala za kar 132,8 odstotka. Število obravnavanih korupcijskih kaznivih dejanj je poraslo z 41 na 63, predvsem na račun nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.

Za skoraj petino se je lani zmanjšalo število kršitev zakona o omejevanju porabe alkohola. Zmanjšalo se je število kršitev v primerih nasilja v družini (število kaznivih dejanj na tem področju ostaja enako), hkrati pa se je povečalo število izrečenih prepovedi približevanja, saj so jih sodniki zaradi boljše utemeljenosti manjkrat razveljavili. Policisti so lani našteli tudi 16 umorov in ubojev, preiskani so vsi z izjemo enega.

Varnejše ceste
Ob siceršnjem 5,7-odstotnem porastu kršitev cestnega prometa so bile v letu 2014 slovenske ceste varnejše. V prometnih nesrečah je umrlo 108 ljudi, leto pred tem 125, kar pomeni 13,6-odsotni upad. Direktor uprave uniformirane policije Srečko Jarc je tudi povedal, da se je število nezakonitih prehodov meja znižalo, in sicer za 16 odstotkov, vendar tudi zaradi spremembe tokov prehodov, ki so se preselili predvsem na Madžarsko, zato se lahko ta težnja znova spremeni, je opozoril.

Nacionalni preiskovalni urad, ki se ukvarja z najtežjimi in najbolj zapletenimi primeri, je lani v primerjavi z letom 2013 ovadil 38 odstotkov več fizičnih oseb. Policija pa je leta 2014 na tožilstvo podala 150 pobud za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja v skupni vrednosti več kot 100 milijonov evrov.