Vlada želi izseliti čim več Slovencev in naseliti čim več migrantov, saj lahko le tako ostane večno na oblasti, opozarja Janez Janša. Foto: BoBo
Vlada želi izseliti čim več Slovencev in naseliti čim več migrantov, saj lahko le tako ostane večno na oblasti, opozarja Janez Janša. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Slovenci smo solidarni, a imamo pravico odločati, komu in kako pomagati, je dejala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Marko Zidanšek
Predsednik SLS-a Marko Zidanšek v povezavi s prihodom beguncev spominja, da je v Sloveniji trenutno brez dela 100.000 ljudi, v vsej Evropi pa 24 milijonov. Foto: MMC RTV SLO

Voditelji strank so v Celju sodelovali na javni tribuni Zbora za republiko in Inštituta dr. Antona Korošca. Predsednik SDS-a Janez Janša je dejal, da se je organizirano vstopanje migrantov v Slovenijo v Dobovi in izstopanje v Šentilju delu javnosti in politike zdelo dobro, a kdor je gledal malo naprej, je vedel, da se bo nekoč zgodilo tudi vračanje migrantov. Janša svari, da Nemčija ne zavrača kar tako na tisoče mladih in, kot je dejal, za boj sposobnih moških.

Janši se zdi vladno ravnanje problematično iz pravnega, humanitarnega in varnostnega vidika. Poleg Slovenije in Grčije ni po njegovih besedah nobena druga članica Unije pri sprejemanju migrantov kršila lastno in evropsko zakonodajo. "Ti ljudje", kot je dejal za prebežnike, po njegovem ne bi smeli vstopiti v schengensko območje.

Ravnanje Slovenije, pa tudi Nemčije, pa Janša vidi kot prepletanje prave in lažne solidarnosti. Sprejema se namreč vse, od mater z otroki do mladih moških, "sposobnih za boj", prav teh pa je daleč največ, je dejal. Potem ko je Nemčija začela pripirati vrata, pa zmanjkuje prostora za tiste, ki so pomoči dejansko potrebni, je še dejal Janša.

Janša svari pred terorizmom in kriminalom
Najbolj pa voditelj SDS-a izpostavlja varnostni vidik, pri čemer se bolj kot problematičnega naraščanja kriminala boji nevarnosti terorizma. Velik del migrantov namreč po njegovem prihaja iz območja pod nadzorom t. i. Islamske države, in če je vsak 10.000. migrant nevaren, je Evropa danes v resnih težavah, meni.

Janša: Vlada želi Slovence poslati iz Slovenije
Kot je dejal Janša, vlada očitno želi čim več Slovencev poslati iz Slovenije in v državo privabiti čim več migrantov, saj bo le tako lahko večno na oblasti.

Proteste, na katerih ljudje izražajo svoje nasprotovanje pomoči beguncem, je Janša označil za miroljubne, odziv Cerarja na shod v Šenčurju pa je označil za paničnega. Sam se recimo ni odzval na sobotno dogajanje na Kotnikovi v Ljubljani, je dejal. "Očitno ga motijo le slovenske zastave," je dejal Janša.

"Potrebno bo odločno vseslovensko zborovanje"
Predsednik SDS-a tako meni, da bo potrebno tudi vseslovensko zborovanje, na katerem bodo ljudje na kulturen in dostojanstven, a odločen način sporočili, za kaj gre, saj je to njihova temeljna ustavna pravica.

Novak: Želijo nam vsiliti, komu bomo pomagali
Ljudmila Novak pa je dejala, da so Slovenci kulturen narod, a da imajo pravico sami odločati, komu in kako pomagati. "V tej krizi pa nam želi nekdo vsiliti, komu bomo pomagali in na kakšen način ter proti naši volji ustvarjati neke centre, kamor bomo spravili tisoče ljudi in na ta način ogrožali varnost naših otrok in nas. Na to pa ne pristajam." Meni, da Slovenija ni dolžna sprejeti nikogar, razen tistih, ki se resnično znajdejo v smrtni nevarnosti.

Marko Zidanšek, predsednik SLS-a, pa je dejal, da EU ni pravočasno predvidel vseh potrebnih korakov in je zato padel na izpitu. Nasprotuje argumentom, da se Evropa stara in zato potrebuje mlado delovno silo, saj je v Sloveniji trenutno brez dela 100.000 ljudi, v vsej Evropi pa 24 milijonov. Nemčija lahko delovna mesta odpira v Grčiji, Sloveniji in drugih evropskih državah, kar bi Evropo lahko še bolj povezalo.