Otroci, ki so posnetke množičnega grobišča gledali, potrebujejo pojasnilo odraslih oseb - zato bi bilo dobro, da se o tem pogovarjajo s starši in učitelji v šoli, pravi varuhinja Čebašek Travnikova. Foto: Mehmedalija Alič
Otroci, ki so posnetke množičnega grobišča gledali, potrebujejo pojasnilo odraslih oseb - zato bi bilo dobro, da se o tem pogovarjajo s starši in učitelji v šoli, pravi varuhinja Čebašek Travnikova. Foto: Mehmedalija Alič

Soočenje z najbolj zavrženimi dogodki slovenske polpretekle totalitarne zgodovine je nujno, če hočemo postati in ostati civilizirana in etična družba.

Anton Stres
Anton Stres
Najvišje državne institucije bi morale izreči jasno in nedvoumno moralno ter politično obsodbo teh zločinov in vseh posameznikov oziroma skupin, ki so zanje odgovorni, je opozoril Stres. Foto: MMC RTV SLO
Grobišče sproža plaz odzivov

Zdenka Čebašek Travnik namreč meni, da ima dostojanstvo žrtev ter njihovih svojcev prednost pred senzacionalističnim obveščanjem javnosti. Opozorila je, da otroci, ki so gledali posnetke žrtev v grobišču, potrebujejo pojasnilo odraslih oseb. Varuhinja se tudi zavzema za to, da se v čim krajšem času odkrije vse znane lokacije množičnih grobišč, da se žrtvam postavi primerno obeležje, svojcem pa omogoči dostojno slovo od pokojnikov.

"Za gnusne zločine je treba odkriti krivce"
Predsednik komisije za Pravičnost in mir Anton Stres pa pravi, da ni mogoče spregledati strahotnega trpljenja žrtev in barbarske okrutnosti njihovih morilcev. Komisija pri Slovenski škofovski konferenci je že večkrat opozorila na moralne in pravne razsežnosti povojnih zločinov in na dolžnosti, ki jih imajo v zvezi s tem najvišje državne ustanove.

Za gnusne zločine proti človeštvu in lastnemu narodu je treba ugotoviti krivce, individualne in skupinske, politične in ideološke, je dejal Stres in dodal, da je treba javno obsoditi takratno komunistično totalitarno oblast in s tem tudi oprati dobro ime poštenih in iskrenih borcev za svobodo slovenskega naroda, ki so jih med vojno in vsa leta po njej zlorabljali kot nekakšen »živi ščit« totalitarnih politikov, ideologov in zločincev.

"Med nami je v zvezi z medvojnimi in povojnimi poboji še vse preveč moralnega cinizma, izmikanja, brezbrižnosti in včasih celo kaznivega, a nekaznovanega omalovaževanja ali odobravanja. Še vse preveč je tudi strahu," meni Stres.

Do vsega tega po njegovih besedah prihaja predvsem zato, ker šola in druge vzgojne ustanove, oblikovalci javnega mnenja in najvišje državne institucije, ki so poklicane, da v politični skupnosti ohranjajo veljavo temeljnih etičnih načel in iz njih izhajajočih človekovih pravic, glede teh zločinov niso uveljavile ustreznih moralnih meril, potem ko so te zločine desetletja načrtno zamolčevale in prikrivale.

"Poskus, da bi zločin za vedno prikrili, je v Barbarinem rovu nadvse očiten. Ravno omalovaževanje je huda politizacija teh zločinov," dodaja.

LDS poziva k politični treznosti
V imenu liberalnih demokratov pa je vodja poslancev LDS-a Borut Sajovic predstavnike političnih strank pozval k prenehanju medijskega izpostavljanja ob posmrtnih ostankih nasrečnih žrtev v Hudi Jami, "saj to v ničemer ne prispeva k razjasnjevanju okliščin teh obsojanja vrednih zločinov".

Hrvati pripravljeni na pomoč, Saba protestira
Premier Ivo Sanader je na današnji seji vlade od pristojnih hrvaških institucij zahteval, da s slovenskimi kolegi raziskujejo zločin ter kaznujejo odgovorne.

Na zločin se je odzvala tudi zveza hrvaških antifašistov in borcev (Saba). Njeni predstavniki so obsodili vsak zločin, ne glede na storilca. Kot povsem nesprejemljivo pa so obsodili prezgodnje obsojanje narodnoosvobodilne vojske in Josipa Broza - Tita, ne da bi prej ugotovili, kdo so žrtve v Hudi Jami in kdo je odgovoren za njihovo smrt. Tito je, po njihovih trditvah, 14. maja 1945 zahteval od glavnih poveljstev Slovenije in Hrvaške ter takratne Jugoslovanske armade, naj preprečijo pobijanje vojaških ujetnikov in naj osumljence za vojne zločine predajo vojaškim sodiščem. Kot vir te Titove depeše so navedli Zbrana dela Josipa Broza - Tita.

Saba je ob tem poudarila, da "so omenjeno grobišče odkrili veliko prej" in se sprašuje, komu je v interesu, da se ravno zdaj objavlja novica o njem.

C. R.

Soočenje z najbolj zavrženimi dogodki slovenske polpretekle totalitarne zgodovine je nujno, če hočemo postati in ostati civilizirana in etična družba.

Anton Stres
Grobišče sproža plaz odzivov