Dokument 'Za dostojno delo' je le predlog, poudarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Foto: MMC RTV SLO
Dokument 'Za dostojno delo' je le predlog, poudarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Foto: MMC RTV SLO
Izguba zaupanja kot razlog za prekinitev delovnega razmerja

Vladna stran je konec junija članom posebne delovne skupine Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) predstavila dokument z naslovom 'Za dostojno delo'. Podnaslov pa: predlog ukrepov na področju delovnopravne zakonodaje. V njem ministrstvo za delo predlaga nov razlog za odpoved: porušeno zaupanje med delavcem in delodajalcem. Okoliščine za porušeno zaupanje morajo biti tako resne in trajne, da delovnega razmerja ni mogoče nadaljevati, piše v dokumentu.

Rožič: Že pogovarjati se o tem je zavrženo
"Tukaj sploh komentar ni potreben, ker o teh stvareh se pogovarjati je zavrženo," je povedal Ladislav Rožič z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Ni definirano nič in kaj takega ne more biti noter. Nekdo bo rekel: pred šestimi meseci nisi hotel delati nadur in nisi več pripaden podjetju in to je porušilo medsebojno zaupanje."

Antauer: Nekdo pač preprosto ne sodi v ekipo
A nekateri delodajalci predlog pozdravljajo. "Predvsem direktorji večjih podjetij opozarjajo, da imajo včasih delavce, ki so sicer čisto dobri strokovnjaki, ampak preprosto ne spadajo v ekipo in tam naredijo več škode. Začeti s tem, da bo to izkoriščano, ne bo dobra popotnica. Dobra popotnica je, da lahko človek, ki ne spada v neki tim, dostojno, brez kakršne koli viktimizacije in obtoževanja odide, dobi ustrezno odpravnino in se lahko vključi v vse ukrepe aktivne politike zaposlovanja," je povedal Igor Antauer z Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov.

Rožič napoveduje stavke, demonstracije
Sindikati menijo, da bi to izkoriščalo veliko delodajalcev, zato napovedujejo hud boj: stavke in demonstracije. "Če gre tak predlog naprej, je tisto, kar je danes v Franciji, malenkost," je napovedal Rožič.

Da gre le za predloge, za katere ni jasno, ali bi lahko bili predmet končnih usklajevanj, pa so zapisali na ministrstvu za delo, zato jih ne bodo komentirali.

Izguba zaupanja kot razlog za prekinitev delovnega razmerja