Poslanci bi omejili ustanavljanje družb osebam, ki so bile vpletene v stečaje podjetij. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bi omejili ustanavljanje družb osebam, ki so bile vpletene v stečaje podjetij. Foto: MMC RTV SLO

Predlog zakona je podala skupina poslancev s prvopodpisanim Radovanom Žerjavom. Temeljni cilj predloga novele je preprečiti ustanavljanje, vodenje in nadziranje družb osebam, ki so bile družbeniki, delničarji z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem ali člani poslovodstva ali nadzornega organa družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja oz. so imele takšen status v družbi največ dve leti pred tem.

Predlog zakona uveljavlja tudi t. i. obrnjeno dokazno breme, saj bo osebo sankcija doletela že po samem zakonu, lahko pa bo pred pristojnim sodiščem v nepravdnem postopku sama dokazala, da ni vplivala oziroma ni mogla vplivati na poslovanje družbe, nad katero je začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja.

SLS bi izpustil le mikropodjetja
Predlogu zakona so svoj amandma že vložili tudi v SLS-u in Zaresu. Prvi predlagajo, da ustanovitelj, družbenik, član poslovodstva ali organa nadzora družbe ne more biti, kdor je član poslovodstva ali organa nadzora velike, srednje in tudi majhne družbe, nad katero je bil začet eden izmed postopkov zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja. Izločena so torej le mikropodjetja.

V Zaresu pa predlagajo, naj predlagane zakonske omejitve veljajo tudi za osebe, ki so priložile neresnično izjavo o tem, da imajo vse kapitalske družbe, v kapitalu katerih so udeležene z več kot 25 odstotki, poravnane vse davke in druge obvezne dajatve, ki jim je potekel zakonski rok plačila, razen tistih, katerim je bil dovoljen odlog ali obročno plačilo skladno z zakonom, ki ureja davčni postopek.

Niso vsi barabe, a nekateri vseeno so
Glavni pomisleki poslancev v razpravi so se vrteli predvsem okoli možnosti, da bi te omejitve zavrle svobodno gospodarsko pobudo, ki je zagotovljena z ustavo. Matevž Frangež (SD) je v razpravi opozoril, da vsem podjetnikom vedno ne uspe, ta zakon pa bi takšnim podjetnikom onemogočil znova ustanavljanje podjetij. "V tej državi nismo vsi barabe," je povedal in opozoril, da bi to dodatno znižalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Žerjav se je strinjal, da Slovenci v splošnem niso barabe, da pa se vmes najdejo tudi takšni, ki se neovirano sprehajajo po državi in jim nihče nič ne more ali noče storiti. "Nič se ne dogaja, prosto se sprehajajo po Sloveniji, kljub vsem barabijam, ki so jih storili v tej državi," je dejal in dodal, da mora biti svobodna podjetniška pobuda omejena s pravicami drugih. Potrebna je odgovornost do zaposlenih, je dejal.

Predlog novele podpirajo tudi v SNS-u. "Vem, da je veliko poštenih, je pa tudi veliko lumpov," je dejal Bogdan Barovič in dodal, da je bilo v preteklosti veliko spornih primerov, ki so ostali nekaznovani.