Na slovenskih cestah je letos umrlo že 14 motoristov, 15 pešcev in šest kolesarjev. Foto: BoBo
Na slovenskih cestah je letos umrlo že 14 motoristov, 15 pešcev in šest kolesarjev. Foto: BoBo

Na slovenskih cestah je letos umrlo že 14 motoristov, 15 pešcev in šest kolesarjev. Od 14 umrlih voznikov motornih koles jih je kar 11 umrlo zaradi precenjevanja lastnih sposobnosti oz. neobvladovanja motornega vozila v kritičnem trenutku, navajajo na agenciji za varnost prometa (AVP).

AVP motoristom svetujejo, da se na pot odpravijo spočiti. Voznik mora biti sposoben pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati nenavadne situacije, na katere se mora odzvati hitro. Opominjajo jih na pomen varnostne razdalje ter na to, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti. "Pred vsako vožnjo pa preverite tudi stanje svojega jeklenega konjička in razmere na cestah," so še dodali.

Kolesarjem svetujejo uporabo zaščitne čelade, vidnih oblačil in drugih odsevnih pripomočkov. "Bodite še posebej previdni in prilagodite hitrost vožnje pri vključevanju na prednostne ceste ter v zgoščenem prometu. Držite se urejenih kolesarskih poti, kjer je to le mogoče oziroma izberite manj prometne površine in poti," svetujejo kolesarjem.

Na agenciji sicer navajajo, da je bila kar polovica letos umrlih pešcev starejša od 65 let. Prav tako jih je skoraj polovica umrla v temnem delu dneva. Voznikom svetujejo, naj bodo pozorni na pešce in jim odstopijo prednost. "Hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno. Pešci pa poskrbite za lastno varnost in vidnost v prometu," pozivajo na AVP-ju.