Pred 20 leti je pred zgradbo Organizacije združenih narodov zaplapolala tudi slovenska zastava. Foto: EPA
Pred 20 leti je pred zgradbo Organizacije združenih narodov zaplapolala tudi slovenska zastava. Foto: EPA
Dimitrij Rupel
Združene narode je leta 2005 nagovoril takratni zunanji minister Dimitrij Rupel. Foto: Reuters
20 let diplomacije

Ali je slovenska diplomacija, potem ko je velike cilje uresničila, ostala brez prave smeri, je nekdanjega zunanjega ministra in veleposlanika v ZDA Dimitrija Rupla v oddaji Odmevi vprašal novinar Igor E. Bergant.

Svet se je v 20 letih spremenil ...
Takšna interpretacija se zdi Ruplu pretirana, vendar pa je priznal, da se je svet v 20 letih spremenil. Če je diplomacija v preteklem obdobju služila temu, da se Slovenija v svetu uveljavi kot samostojna država, so uspehi slovenske diplomacije nesporni, je prepričan Rupel.

... prostor tujine se je skrčil
Slovenija je po njegovem mnenju v novem obdobju postavljena pred dva sklopa ciljev in nalog. Po eni strani lahko svojo mrežo predvsem v članicah Evropske unije zmanjšuje, saj se je z vstopom naše države v povezavo "prostor tujine skrčil", državni organi pa lahko neposredno "poslujejo s svojimi kolegi v teh državah in zato ne potrebujejo toliko posrednikov."

Pogled proti Aziji in Afriki?
Po drugi strani pa si vsi želimo, da bi diplomacija tudi kaj prispevala, "da bi se kaj zaslužilo", in kot taka je lahko zelo koristna za navezovanje gospodarskih stikov in privabljanje novih vlagateljev. "Več pomoči in ljudi potrebujemo v državah Afrike in Azije", kjer bi lahko povečali število predstavništev, meni Rupel, ki je posebej izpostavil Indonezijo, Indijo, Kitajsko in Brazilijo, ki veljajo za nove gospodarske velesile.

Glede na to, da so nekatere od teh države tudi članice neuvrščenih, je Berganta zanimalo, ali je Slovenija morda zamudila priložnost, ko se je odrekla dediščini, podedovani od nekdanje države. Rupel je takšno razmišljanje zavrnil, saj meni, da je neuvrščenost sodila v takratni zgodovinski kontekst, danes pa za nobeno državo ni dobra alternativa.

Rupel meni, da je treba negovati odnose s tistimi državami, ki so si podobne, prostor, v katerem Slovenija najbolje deluje, pa je povezava v Evropsko unijo in zvezo Nato, je še dodal.

Slovesno bo v DZ-ju in na MNZ-ju
V počastitev obletnice se bo na slavnostni seji sestal odbor DZ-ja za zunanjo politiko, na katerega so povabljeni tudi predsednik države Danilo Türk, premier Janez Janša, zunanji minister Karl Erjavec in drugi nekdanji ministri za zunanje zadeve.

Z obletnico članstva v OZN-u sovpada tudi dan slovenske diplomacije, ki ga bodo na ministrstvu za zunanje zadeve zaznamovali z dnevom odprtih vrat. Da je obletnica dobra priložnost za širši in globlji premislek o položaju Slovenije v svetu, njenih ciljih in poslanstvu ter izbiri prioritet zunanje politike in praktičnih vprašanjih slovenske diplomacije, pa je že v petek na eni izmed prireditev ob obletnici dejal predsednik države Danilo Türk, ki je bil prvi veleposlanik Slovenije v OZN-u.

20 let diplomacije