Ernest Petrič velja za uglednega predstavnika slovenske diplomacije. Foto: MMC RTV SLO
Ernest Petrič velja za uglednega predstavnika slovenske diplomacije. Foto: MMC RTV SLO

Dozdajšnjemu predsedniku ustavnega sodišča Jožetu Tratniku triletni mandat namreč poteče z 10. novembrom.

Predsednika po ustavni določbi volijo sodnice in sodniki ustavnega sodišča, in sicer za dobo treh let. 6. člen poslovnika ustavnega sodišča določa, da se tajne volitve predsednika izvedejo na upravni seji najpozneje 30 dni pred iztekom mandata prejšnjemu predsedniku.

Petrič je ustavni sodnik od leta 2008
Petriča je sicer DZ za ustavnega sodnika izvolil 27. marca 2008, prisegel pa je 25. aprila pred dvema letoma, ko je tudi nastopil funkcijo.

Petrič velja za uglednega predstavnika slovenske diplomacije. Bil je član in predsednik komisije Združenih narodov za mednarodno pravo. Bil je tudi slovenski veleposlanik v ZDA in Avstriji ter jugoslovanski veleposlanik v Indiji. V času, ko je Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) predsedovala Slovenija (2006-2007) pa je bil tudi stalni predstavnik Slovenije v tem Svetu.

"Mesto predsednika je mesto prvega med enakimi"
Petrič je po izvolitvi dejal, da se zaveda, da je mesto predsednika ustavnega sodišča samo mesto "prvega med enakimi". "Mi o vsem odločamo kolektivno - devet neodvisnih sodnikov ustavnega sodišča," je pojasnil in dodal, da bo imel pri delu vseskozi pred očmi maksimo, da je ustavno sodišče najvišji organ varstva zakonitosti in ustavnosti v državi in hkrati glavni čuvar človekovih pravic ter da je sodna veja oblasti enakovredna tretja veja oblasti. "Vrhovnost ustavnega sodišča ter neodvisnost in enakopravnost sodne oblasti bosta glavni vodili mojega delovanja," je poudaril.

Zahvalil se je ostalim sodnikom, saj so mu z izvolitvijo izkazali veliko zaupanje. "Njihovo zaupanje mi dokazuje, da sem pred dvema letoma sprejel pravo določitev," je dodal.