Po raznih pričevanjih naj bi bilo na Loškem še več kot 20 že določenih grobišč, še vedno pa odkrivajo tudi nova. Foto: RTV  SLO
Po raznih pričevanjih naj bi bilo na Loškem še več kot 20 že določenih grobišč, še vedno pa odkrivajo tudi nova. Foto: RTV SLO

Pripravam bo predvidoma sledil izkop ostankov žrtev povojnih pobojev v dveh grobiščih na Loškem. Predsednik komisije Janez Pintar pričakuje, da bodo v grobiščih našli več kot 50 žrtev povojnih pobojev. V prvem grobišču naj bi bili domobranci s škofjeloškega območja, v drugem pa nemški vojaki, ki so domobrance pokopali.

Po izkopu bodo poskusili ugotoviti identiteto žrtev. Posmrtne ostanke prepoznanih žrtev bodo svojci lahko prevzeli in sami pokopali ali jih položili v skupno kostnico, katere gradnja je v pripravi.

Pred letom dni so raziskovalci v Bodoveljski grapi že izkopali posmrtne ostanke 25 ljudi, ki jih hranijo v prosti škofjeloški mrliški vežici. Z analizo DNK so uspeli identificirati sedem žrtev, pri prepoznavanju ostalih pa upajo, da jim bodo pomagali tudi posmrtni ostanki iz Lovrenške grape. Oboji poboji so se namreč zgodili istega večera, zato je lahko prišlo do zamenjave žrtev.