Primc je izpolnil obljubo in v iniciativi Za otroke gre! so pripravili zakonski predlog, ki bi urejal istospolne partnerske zveze. Foto: BoBo
Primc je izpolnil obljubo in v iniciativi Za otroke gre! so pripravili zakonski predlog, ki bi urejal istospolne partnerske zveze. Foto: BoBo

Namen predloga zakona o ukrepih za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju je, da bi se na naših sodiščih sodilo bolj pošteno, bolj strokovno in bolj v skladu z zakoni in ustavo, je v izjavi novinarjem pojasnil predsednik Odbora 2014 Aleš Primc.

V zakonskem predlogu predlagajo javnost sojenja, možnost ločenega mnenja sodnikov pri odločanju v senatu, javnost razlogov za napredovanje sodnika in rezultatov njegovega dotedanjega dela ter morebitno kršenje človekovih pravic pri delu. Predlagatelji zakona tako pričakujejo, da bodo sodniki, ki kršijo človekove pravice in svoboščine ter slabo delajo, za to odgovarjali.

Izločitev sodnika iz postopka bi bila po predlogu zakona samodejno mogoča prvič, ko stranka v postopku to zahteva, nekdanji sodniki in tožilci pa se še pet let ne bi mogli zaposliti kot odvetniki, je pojasnil Primc.

Dva konkurenčna zakona za urejanje istospolnih zvez
Civilna iniciativa Za otroke gre! pa je v DZ danes vložila predlog za začetek postopkov za vložitev zakona za ureditev razmerij istospolnih partnerjev, v katerega niso vključene posvojitve otrok v istospolne skupnosti, umetne oploditve in pogoji, na podlagi katerih bi država lahko uzakonila nadomestno materinstvo.

Predlog so poslali vsem poslanskim skupinam, a po besedah Primca želje po sodelovanju ni bilo, prav tako ne s strani homoseksualnih aktivistov. A predlagatelj verjame, da do dialoga lahko še pride.

V torek bo pristojni odbor DZ-ja sicer obravnaval predlog zakona o partnerski zvezi, ki ga je že vložil poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer in ki ureja isto področje kot Primčev zakon. Poslanec pričakuje, da bo odbor zakon podprl, saj ga po njegovih besedah podpirata tudi koalicija, vlada pa mu ne nasprotuje.