Primer Hilde Tovšak pretresa vse veje oblasti. Foto: BoBo
Primer Hilde Tovšak pretresa vse veje oblasti. Foto: BoBo

Gre za pregled postopkov v primerih Čista lopata in glede delavcev na gradbišču Teša 6, zlasti z vidika mogočih kršitev pravil o vrstnem redu reševanja zadev, zakonskih rokov za izdelavo sodnih odločb in drugih pravil procesnega vodstva.

Višje sodišče v Mariboru mora Masleši tudi poročati, ali držijo navedbe, da je iz spisa, povezanega z delavci na gradbišču Teša 6, izginilo več kot 150 listin.

Minister za pravosodje Senko Pličanič, ki je poročilo vodje specializiranega tožilstva Harija Furlana dobil že v petek, do konca tedna pričakuje še poročilo generalnega državnega tožilca Zdenka Fišerja, jutri pa naj bi predstavil zakonske spremembe za učinkovitejše pravosodje. Kot kaže, pa se v zvezi z razmerami v pravosodju obeta tudi razprava v parlamentu. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je namreč konec preteklega tedna vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora. SDS v predlogu sklepa med drugim predlaga, naj državni zbor državnotožilskemu svetu naloži, da sproži postopke ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca, in da se sodni svet opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča.

Iz Druge jutranje kronike Radia Slovenija, Snežana Ilijaš